02 mei 2022

Veiligheid in de wijk, rust op straat, (buurt)preventie helpt

Tankstation overvallen op het Oosteinde op klaarlichte dag, vernielde graven bij de Martinuskerk in Voorburg, autobrand in Leidschendam; zomaar drie berichten waar iedereen van schrikt. Inbraak, diefstal, vandalisme, het zal je maar overkomen. Veiligheid is een behoefte van en voor ieder mens en de inbreuk daarop als het bij jezelf, de buren of verderop in de wijk gebeurd treft je sterk.

Er is niet veel aan te doen. Het is nu eenmaal een zekerheid dat de dief de politie niet belt om te vertellen waar hij overvalt. De brandstichter de brandweer niet waarschuwt waar hij onheil wil stichten, de grafschender de nabestaanden geen bericht stuurt dat de eeuwige rust van hun geliefden aangerand wordt.

Dit is niet de inleiding van een somber bericht. Gelukkig gaat het voor bijna iedereen in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk goed. Maar je zult maar een keer slachtoffer zijn…

Dit is geen pleidooi voor meer politie. Onze agenten werken hard maar kunnen niet overal zijn en een politiestaat heeft ook zijn beperkingen.

Dit is een pleidooi voor iets meer burgerschap en preventie. De eigen deur op slot doen, geen dure spullen in je auto laten liggen, uitkijken bij oversteken, op het huis van je buren letten als ze op vakantie zijn en geen brandende kaarsen laten branden als je de kamer uitgaat. Het zijn een paar voorbeelden en kleine dingen, maar helpen doet het echt.

Een andere mogelijkheid is lid worden van een BuurtPreventie Team (BPT) in je eigen wijk. Zelf loop ik mee met het BPT Voorburg-West. Een paar keer per maand een paar uur je inzetten voor de buurt. We melden iedere wandeling keurig aan bij de politie, zo luisteren/kijken ze over onze schouders met ons mee. Een paar extra ogen in de wijk. Een oogje in het zeil houden namens je buren en voor meer veiligheid op straat. Een kleine moeite, maar vooral de moeite waard.

We zijn met ongeveer 50 leden van alle soorten en smaken, jong en oud. Een korte cursus en enige kennis van EHBO en je buurt en jij hebben er volop profijt van. Niet alleen letten we op zaken die het dag- of avondlicht schuwen, ook letten we op losse stoeptegels, kapotte lampen, openstaand deuren en fietsen en auto’s waar het onkruid welig rond de wielen tiert.

Alle beetjes helpen om met elkaar en voor elkaar de buurt veiliger te maken. En het is nog gezellig ook.

Diederik Visser

 

 

We letten niet alleen op de veiligheid in onze wijk, we bewaken ook de privacy als dat nodig is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.