14 februari 2022

Woon-Werk-akkoord bedreigend voor Voorburg-West

“We moeten ervoor waken dat Voorburg-West niet aan alle kanten de dupe wordt van de ontwikkeling van De Binckhorst” aldus CDA-raadslid Jan Hendriks. Niet voor niets heeft onze fractie het Woon-Werk-Akkoord samen met GBLV op de agenda van de gemeenteraad geplaatst. Met het zelfde gemak waarmee  OV-lijnen door Voorburg-West zijn getrokken is aan de overzijde van de Vliet ruimte gecreëerd voor meer vervuilende- en overlast gevende industrie. Industrie die men in de Binckhorst terecht niet meer tolereert.

Het is natuurlijk fijn als sommige politieke partijen goede sier maken met ontwikkelingen van de Vliethaven en de Plaspoelpolder in Leidschendam. De prijs daarvoor mag niet zijn dat inwoners van Leidschendam-Voorburg betalen door het uitbreiden van bedrijventerrein Westvliet en de toekenning van een hogere milieuklasse aan dit terrein. Dit schept ruimte voor bijvoorbeeld de cementfabriek en een afvalverwerkings- en overslagbedrijf. Met alle risico’s voor de luchtkwaliteit en stankoverlast en verkeersveiligheid door grote drukte met zware vrachtwagen langs de Westvlietweg en extra schepen over het water.

Het CDA heeft er begrip voor dat er regionale afspraken over wonen en werken worden gemaakt. Minder waardering heeft het CDA voor het ontbreken van bijvoorbeeld de GAVI-kavel van Den Haag in de overwegingen. “Als we niet oppassen verschijnen de vervuilende bedrijven aan onze gemeentegrenzen met de snelheid van een windmolen” aldus Hendriks in de commissievergadering.

En natuurlijk, het college en de betrokken wethouders hebben het beste met ons voor. Maar toch verschijnt een akkoord dat niet past in het Landschapspark Zuidvleugel, zoals dat door de provincie is geopperd. En weer is het voor de inwoners onzichtbare orgaan de MRDH - dat hiertoe het initiatief neemt. Volgens Hendriks voldoende reden voor een stevige, assertieve doch rechtvaardige opstelling van het college in de richting van onze gemeentelijke buren.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.