01 maart 2018

Bijna Verkiezingen

Vorige week was de laatste raadsvergadering van de huidige gemeenteraad. Ik vond het grappig om een aantal raadsleden selfies en filmpjes te zien maken van dit memorabele moment. Hoe gaat het verder na de verkiezingen op 21 maart? Kom ik terug als raadslid of niet? Je zag het sommigen denken.

Tsja en dan denk ik: Wat gaat de Maassluizer stemmen? Ik heb op Facebook al prognoses zien langskomen, waar ik verbaasd over ben. Maar goed, smaken verschillen.

Maar nu vraag ik aan u: “Wat gaat u stemmen? Weet u het al? En als u het nog niet weet? Hoe bepaalt u dan uw keuze?” Ja, zegt iemand : Ik stem altijd hetzelfde, dus nu ook. Prima.

Maar als ú het nog niet weet? Wat gaat u dan doen? Hoe bepaalt u uw stem?

Op school, als juf, vind ik het belangrijk dat kinderen nadenken. Ik leer kinderen gefundeerde keuzes te maken en te staan voor hun mening, ook als dat afwijkend is van de groep. Daarnaast vind ik respect een belangrijke waarde. Ik wil kinderen bijbrengen dat zij respect tonen voor een mening, die anders is dat zijzelf hebben. Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen nadenken over wat ze doen en waarom ze dingen doen. Dat zie ik ook graag terug in de maatschappij en in het publieke debat.

Terug naar de verkiezingen: Ook hier zijn respect hebben en gefundeerde keuzes maken belangrijke waarden. Wat kiest u op 21 maart? En, misschien wel belangrijker, waarom maakt u deze keuze?

Stel, u heeft nog geen idee. Hoe komt u dan tot een keuze?

Op de WOS staan pitches, een mooi Engels woord voor korte filmpjes, van alle lijsttrekkers van Maassluis. U kunt die bekijken en een keuze maken.

U kunt ook kijken wat er de afgelopen vier jaar bereikt is in Maassluis en welke partij de meeste ideeën naar voren heeft gebracht. Het AD heeft een kieswijzer uitgebracht, die u kunt invullen. De partijen geven toelichtingen op hun keuzes. Interessant. Het kan u een richtlijn geven op welke partij u kunt stemmen.

U kunt ook kijken naar de verkiezingsposters die door de stad hangen en de mooiste uitkiezen.

Maar misschien is het wel leuker om een live debat mee te maken. En er komen drie interessante debatten aan:

  • Woensdag 7 maart om 20.00 uur in de Koningshof is er een algemeen debat.
  • Vrijdag 9 maart om 19.45 uur in het muziekgebouw aan de Albert Schweitzerdreef 477 is er een debat over cultuur en sport in Maassluis.
  • Woensdag 14 maart om 18.00 uur is het radiodebat van WOS Radio en Radio Rijnmond in café De Waker op de Markt.

En we hebben natuurlijk alle sites van de politieke partijen, waar de verkiezingsprogramma’s op staan.

Tsja, wat gaat u stemmen? Een belangrijke vraag. Ik hoop dat u uw keuze gefundeerd gaat maken.

En weet u het op 21 maart nog steeds niet? Stem dan op mij! Lijst 2, nummer 4.

 

Deze column verscheen eerder op maassluis.nu op 28 februari 2018

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.