28 juni 2018

Dierenhelden

Vorige week zondagavond reed ik met  de bus van Schiedam Centrum naar Maassluis. Onderweg tussen Vlaardingen en Maassluis ging de bus langzaam rijden en stopte hij, midden op de snelweg, voor een eend met haar jongen.  Het was rustig op de weg. De chauffeur stopte voor moeder-eend, die bedacht had om de A20 over te steken met acht jonkies achter haar aan.  Het getoeter schrikte moeder-eend af en ze rende terug naar de sloot, met haar jonkies in haar kielzog. Om het zekere voor het onzekere te nemen stopte de chauffeur de bus op de vluchtstrook en joeg, met nog een passagier, de eend met haar jongen terug naar de sloot. ‘Zo, die zijn gered van de dood.’ Een goede actie van een bevlogen chauffeur.

Vorige week was ik namens onze fractie samen met Mehmet op bezoek bij Stichting Dierennoodhulp West Nederland. Zij rijden met vier dierenambulances in de regio van Vaardingen tot aan Hoek van Holland en zijn erg begaan met de dieren. Zij halen gewonde dieren op en brengen deze dan naar de opvang. Toen ik vertelde van de eendjes die gered waren door de chauffeur, zei een vrijwilliger: “Nou, maandagochtend vroeg hebben we allemaal jonkies van de A20 geplukt, tussen Vlaardingen en Maassluis”. Groot was mijn verbazing. Had die chauffeur zo zijn best gedaan om die eend met jongen te bewegen niet de A20 over te steken…

Dieren bepalen dus zelf hun weg. Althans deze eend deed dat, met alle gevolgen van dien.

Soms gebeuren er dingen, waar dieren niets aan kunnen doen. Zoals olie op het water. Zaterdag jl. lekte er een grote hoeveelheid olie weg uit een tanker in de derde Petroliumhaven. Die olie heeft veel zwanen getroffen. Vrijwilligers zijn al dagen in touw om zo veel mogelijk zwanen te vangen en hen van de olie te ontdoen. Een ongelofelijke klus!

Zondag liep ik langs de opvangplek op het Hooft. Ik zag bootjes af en aan varen met gevangen zwanen, veel vrijwilligers en veel dierenambulances. Wat een organisatie. Hulde aan al die vrijwilligers die proberen alle zwanen en andere vogels te redden!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.