28 januari 2021

Inspiratie

Al twee weken denk ik na over een nieuwe column. Waar moet het over gaan? Wat is zinvol? Wat inspireert? Ik hou van positieve dingen en de afgelopen weken kwamen er vooral negatieve dingen langs: Blue Monday, lockdown, rellen. Daar word ik niet blij van. Wat dan wel? Zijn er positieve dingen? In deze tijd van veel thuis zijn en veel dingen die niet doorgaan, is het goed om te kijken naar dingen die wel doorgaan en waar we nieuwe energie van krijgen, waar we door geïnspireerd raken.

Neem Cultuur. De culturele activiteiten liggen al een tijd stil in Maassluis en het is niet te verwachten dat we snel culturele activiteiten in onze stad hebben. Culturele beleving is belangrijk, misschien wel juist nu, nu we allemaal thuis zijn. Er zijn landelijk mooie initiatieven om cultuur in de huiskamers te krijgen: Het Concertgebouworkest geeft op Instagram dagelijks om 21.00 uur een klein live concert. Het Rijksmuseum heeft veel schilderijen op hun site staan met informatie en video’s. Als je googelt op gratis kindertheater dan vind je leuke dans- en theatervoorstellingen voor kinderen. Je moet soms even zoeken, maar dan lukt dat wel.

In Maassluis zoekt de Culturele Raad naar activiteiten die wel plaats kunnen vinden. Daar ben ik blij mee. Neem het kunstwerk van de maand: het schaap met lam. Het kunstwerk van de maand januari is te vinden op de hoek van de Hekelarij/Spinnerij. Kijkt u weleens om u heen als u wandelt? Dan ziet u ook mooie kunst; beelden, beschilderde bolders langs de haven, oude gebouwen. Dat inspireert.

Wat ik ook mooi vond afgelopen week is ‘de week van gebed’. Elke avond organiseerde één van de kerken een gebedsbijeenkomst, digitaal. Een mooie manier van eenheid; samen geloof beleven en samen bidden. Ook waardevol dat er gebeden is voor de burgemeester en de wethouders. Het is voor bestuurders van onze stad en van ons land een zware tijd. De week van gebed inspireerde mij, een mooie manier om verbonden te zijn.

Ik merk dat ik behoefte heb aan inspiratie en nieuwe dingen. De afgelopen week heb ik ervaren dat we ook digitaal elkaar kunnen inspireren. Blijf kijken naar wat wel kan. Blijf positief en kijk om je heen. Ook natuur en cultuur geven inspiratie. Ik hoop van harte dat u die inspiratie ook vindt.

Henrike Heijboer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.