30 april 2019

Lintjesregen

Vele mensen in Maassluis verrichten vrijwilligerswerk. De één een uurtje per week, de ander wel 20 uur per week. De één helpt koffieschenken in de kerk, de ander is scheidsrechter. En zo zijn er vele activiteiten te noemen. Er komt vast iets in u op. En misschien bent u zelf wel vrijwilliger.

Vrijwilligers worden door de gemeente in het zonnetje gezet. Ook dit jaar wordt er weer een vrijwilligersavond georganiseerd. Ik kreeg zelf ook een uitnodiging. Alleen de uitnodiging krijgen, voelt al als waardering voor je inzet. En dat voelt goed.

Afgelopen vrijdag ben ik aanwezig geweest bij de lintjesregen. Een feestelijke bijeenkomst. Het is altijd weer spannend wie er dit jaar een lintje krijgt. Tsja …  Uw activiteiten zijn in Den Haag niet onopgemerkt gebleven … Het heeft de Koning behaagd ...

De rode loper is uitgerold. Vlaggen en ballonnen versieren de ingang van de Groote Kerk. De kerk stroomt vol met familie, vrienden en geïnteresseerden. De ‘slachtoffers’ zijn allen onder valse voorwendselen naar de kerk meegetroond. En eenmaal binnen worden ze verrast met de mededeling dat ze zelf tot de gedecoreerden behoren.

De burgemeester hield een mooie toespraak en zette elke gedecoreerde in het zonnetje. En terecht. Velen hebben jarenlang vrijwilligerswerk gedaan, op diverse fronten. Dertien mannen kregen in Maassluis een lintje en één Maassluizer werd in Den Haag door de minister van Defensie geridderd. Twaalf keer lid in de Orde van Oranje Nassau en twee keer Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ik heb er bewondering voor. Jarenlange belangeloze inzet voor onze gemeenschap of voor de regio.

Maar … Waarom alleen mannen? Een veelgehoord commentaar. Tsja … Zou Den Haag al die activiteiten van vrouwen niet opmerken? Nee, waarom niet? Ze worden niet voorgedragen!

Misschien is het tijd om daar eens wat aan te doen. Dus … kerken, moskeeën, verenigingen, organisaties: kijk eens naar al die vrouwen die jarenlang actief zijn en al die vele uren die zij als vrijwilliger aan de slag zijn. Draag ze vóór, voor een lintje in 2020.

O ja … u kunt gelijk aan de slag, want de voordrachten moeten voor 1 juli 2019 ingeleverd zijn op het stadhuis. Voor meer informatie kunt u kijken op www.lintjes.nl en contact opnemen met het stadhuis.

Ik kijk nu al uit naar lintjesregen 2020.

Henrike Heijboer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.