16 april 2019

Openbare verlichting

Afgelopen weken werd aan ons gevraagd; een jaar verder, wat is de huidige stand van zaken voor de openbare verlichting. We hebben daarbij aangegeven de status op te vragen terug te rapporteren. Maar het oorspronkelijke bericht is niet meer te vinden.

In de periode april 2017-april 2018 waren er 518 meldingen over de openbare verlichting, in de periode van april 2018-april 2019 waren 324 meldingen. Er is een vermindering te noteren, maar het is onbekend of meldingen over sommige palen meermaals zijn binnenkomen of dat dit unieke meldingen betreft. Wij concluderen in ieder geval dat er een verbetering is. Die trend zal zich voortzetten door de omvorming naar duurzame led-verlichting en de automatische melding die daarmee mogelijk zijn.

Als we naar de verlichting in Maassluis kijken, is het www.maassluis.nl/meldingen goed zichtbaar welke lantaarnpalen werken en welke een storing hebben. Let op sommige palen hebben een storing, maar branden door een omleiding toch. Of zijn er meerdere lantaarnpalen die op een rij niet werken, de losse palen werken dan niet, maar betreft het een storing in het kabelsysteem/netwerk en die hebben over het algemeen wat meer tijd nodig om te worden opgelost (soms werken deze lantaarnpalen dan toch).

“Ik heb een paal aangemeld, maar hij wordt maar niet gemaakt” horen we regelmatig, dat kan. In dat geval kan het zijn dat de verschillende onderdelen van een paal (of de paal zelf) niet op voorraad zijn en een levertijd hebben. In het overzicht op de eerder genoemde website wordt dat zichtbaar gemaakt.

Het overzicht (van 16 april 2019) is als volgt (het is even tellen…):

Aantal palen:                               6261
Aantal werkende palen:            6120    (97.75%)
Aantal niet van gemeente:            40    (0.64%)
Aantal werk in uitvoering:               1    (0.02%)
Aantal in storing:                          100    (1.6%)
Aantal unieke storingen:               44    (0.7%)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.