04 mei 2020

Vrijheid

5 mei vieren we dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. Ik lees nu verhalen en artikelen over de oorlog. Wat op mij veel indruk maakt, is de angst die er was gedurende de oorlog. Hoe is het om altijd onder spanning te leven? Hoe is het om angst te ervaren? Altijd op je hoede te zijn? Ik vind dat heel moeilijk om dat mezelf voor te stellen. Eigenlijk kan ik dat niet. Wat leren wij van de bezetting? Wat betekent vrijheid voor ons? Als je dat aan mensen vraagt, krijg je hele verschillende antwoorden. 

Nadenkend over het woord ‘vrijheid’ dacht ik: wat zegt het woordenboek hierover? Tegenwoordig Google ik dan, dat heb ik van mijn kids geleerd. 

Van Dale geeft als antwoord: 

1. Het vrij-zijn: onafhankelijkheid; vrijheid, blijheid. Iedereen moet maar doen waar hij zin in heeft.

2. daad die de gewone grenzen overschrijdt: zich vrijheden veroorloven.

Amnesty zegt op haar site: “Vrijheid is een centraal begrip in de mensenrechten, waar het in een groot aantal betekenissen en verbindingen wordt gebruikt. … Er is persoonlijke, intellectuele, politieke en academische vrijheid. Tot de vrijheidsrechten behoren die op vrijheid van geweten, godsdienst, meningsuiting, vereniging en drukpers.” Verder zijn er veel verwijzingen naar de sociologie en filosofie en onafhankelijkheid op het internet. 

En wat is vrijheid anno 2020 in Maassluis? We leven in vrijheid, maken eigen keuzes: geloof je of niet, welke school kies je, de politieke partij die je aanhangt. We leven in vrijheid, maar zijn nu gebonden door de Corona-maatregelen. We leven in vrijheid, maar zijn ook gebonden door regels. Vrijheid in gebondenheid. Vrijheid is ook rekening houden met elkaar, elkaars grenzen, elkaars vrijheid. Dan komen we bij een samenleving. Hoe geven wij onze samenleving anno 2020 vorm in Maassluis? Samen leven en elkaar ruimte gunnen. Rekening houden met elkaar en elkaar respecteren. Dat is ook vrijheid, denk ik. Samen onze samenleving vormgeven in Maassluis. Daar geloof ik in.

Vrijheid is een waarde, waar we recht op hebben en die we elkaar gunnen. Als we dat doen dan hebben we een fijne samenleving, waarin we in vrijheid leven. Hopelijk nog vele jaren in goede harmonie!

Henrike Heijboer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.