16 februari 2021

Winterpret in onzekere periode

Ik heb weer de leukste foto’s voor in mijn album kunnen schieten. We wisten wel dat het er aankwam, maar stiekem dacht ik toch dat het een kleine sneeuwval van enkele centimeters zou zijn. Toen ik ’s morgens de ramen opendeed, geloofde ik mijn ogen niet. Het was helemaal wit. Mijn zoontje wachtte al dagenlang op dit mooie moment. We hebben de laatste keer in 2018 op de vlieten kunnen schaatsen. Mijn zoon en dochter paste hun schaatsen al niet meer, maar we hadden gelukkig nog een slee waar mijn jongste heel erg van heeft genoten. Ook ik voelde me ineens heel jong en heb met de slee op de hoek bij de molen aan de laan 40-45 naar beneden gegleden.

In mijn jonge jaren was het niet anders. Het deed me denken aan de eerste winter in ’86, mijn eerste winter in Nederland. Wat hadden we toen een koude winter zeg. Ik hoorde toen temperaturen rond de -15 graden Celsius, het zou wel waar kunnen zijn omdat het in mijn geheugen gegraveerd is als 'mijn koudste winter ooit''. Ongeacht alle ongemak wat winters weer met zich meebrengt, is het superleuk en eigenlijk ook wel goed voor ons humeur. We hebben het eigenlijk met zijn allen wel erg zwaar gehad en zo te zien blijft het nog een tijdje onzeker hoe het zich verder uitpakt.

Het is niemand ontgaan denk ik dat mensen massaal naar buiten zijn gegaan om te genieten van sneeuw en ijs. Spelende kinderen en genietende ouders. Het kwam als een beloning in zware tijden.  Een tijd waarin onze vrijheden beperkt zijn. Tijden waar we niet kunnen genieten met onze dierbaren en het samen zijn een gevaar vormt voor de gezondheid van ons of naasten. Met de sneeuw en het ijs is me opgevallen hoe weerbaar wij toch zijn en het leven weer kunnen oppakken waar we gebleven zijn. Het kleinste moment meepikken, om te genieten van het leven. De schaatsen geslepen en de slee uit de schuur en lekker genieten. Misschien moeten we toch met zijn allen leren om meer in de natuur te zijn, recreatief. Waterrecreatie, wandelen en fietsen enz. Onze omgeving biedt deze mogelijkheden.

Mehmet Çiçek

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.