12 september 2017

Zorg dichtbij

Afgelopen woensdagavond zijn de raadsleden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis uitgenodigd door de Raad van Bestuur van het Franciscus Ziekenhuis voor een zomeravondsessie. Een goed initiatief, dat matig bezocht werd. We zijn enthousiast meegenomen in de ontwikkelingen van het ziekenhuis. Ook kregen we een interessante rondleiding over de hartafdeling. Ik kreeg er een goed en veilig gevoel bij.

Ik herinner me nog goed anderhalf jaar geleden; het uitdelen van beschuit met muisjes bij Vlietland in Schiedam, samen met CDA Vlaardingen. Een laatste poging om de kraamafdeling in Schiedam te houden, dichtbij de mensen die hier wonen. Het heeft niet mogen baten. Zelfs vragen vanuit de Tweede Kamer en uitspraken van DSW brachten de Raad van Bestuur niet op andere gedachten. De Raad van Bestuur heeft besloten dat de kraamafdeling en de kinderafdeling naar Rotterdam verhuizen. Er komen wel andere afdelingen voor terug naar Schiedam. Het ziekenhuis komt niet leeg te staan.

In Vlietland wordt in de toekomst voornamelijk planbare zorg georganiseerd. Alle complexe zorg gaat naar het Franciscus in Rotterdam. Gelukkig blijven wel de drie poliklinieken actief, zo ook in Maassluis. Daar kunnen afspraken gemaakt worden met een aantal medisch specialisten. Zorg dichtbij.

Een aantal artsen hield een gloedvol betoog dat de kwaliteit van zorg beter is bij centralisatie van de afdelingen. Er zijn veel ontwikkelingen gaande. Een groot probleem is de spoedeisende hulp. Het ziekenhuis is in gesprek met huisartsen om te kijken hoe de zorg beter en anders georganiseerd kan worden. In Schiedam is de spoedeisende hulp al sinds 1 november 2016 gesloten en er is nog geen zicht op opening van de spoedeisende hulp. Niet dichtbij dus. Hopelijk komen er snel meer verpleegkundigen, zodat de spoedeisende hulp ook in Schiedam weer open kan. Dan krijgen we de zorg weer dichtbij.

De Raad van Bestuur is er inmiddels goed van doordrongen dat samenwerking en afstemming van groot belang is. Zij realiseren zich dat ze weer vertrouwen moeten terugwinnen. Woensdagavond heeft de Raad van Bestuur ook excuses aangeboden voor de slechte communicatie rondom de kraamzorg in het Vlietland. Dat is de winst van de avond. Helaas komt de kraamzorg hier niet mee terug.

Deze column verscheen op 12 september 2017 op maassluis.nu

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.