23 oktober 2022

Algemene beschouwingen begroting 2023

  • Het CDA vindt het belangrijk dat komende jaren woningen worden geleverd voor onze inwoners, dat maatschappelijke organisaties de ruimte krijgen die ze nodig hebben en de samenwerking met onze agrariërs moet een voorbeeld voor Nederland worden.
  • 2022 was wederom een bewogen jaar. Oekraïne werd binnengevallen, waardoor een enorme inflatie ontstond en de energieprijzen stegen. Veel individuen, verenigingen, scholen en bedrijven zijn helaas weer in de financiële problemen gekomen.

Wonen

  • Het CDA vindt dat bouwen in ons open groene gebied voorkomen dient te worden. Wij pleiten er dan ook voor om woningen binnen onze bebouwde dorpskernen te realiseren en oog te hebben voor alternatieve vormen van bouwen zoals snelle en kwalitatief goede bouw van tijdelijke woningen. Het CDA verwacht van het college dat het een actief woningbouwprogramma met planning en mijlpalen per project opstelt. In 2026 zijn alle bestaande grondexploitaties beëindigd. Gezien de noodzaak tot woningbouw vindt het CDA een actiever grondbeleid wenselijk.

Zorg voor elkaar

  • Reden voor toenemende armoede is de hoge inflatie en de enorm stijgende energiekosten. Het CDA vraagt het college om extra middelen ter beschikking te stellen voor groepen die buiten de rijksbijdrage vallen.

  • Het CDA is blij met de diensten van Stichting Welzijn Midden Delfland (SWMD). Het CDA vraagt het college om ook jongeren in de doelgroep van SWMD op te nemen en daarvoor geld beschikbaar te stellen.  
  • Het Maatschappelijke Team lijkt haar vruchten af te werpen: we zien dat minder kinderen een beroep doen op de geïndiceerde jeugdhulp. Een compliment voor de medewerkers van het Maatschappelijk Team! Het CDA vindt het dan ook een zorgelijke ontwikkeling dat de inzet van het Maatschappelijk Team daalt, waarbij de kosten voor jeugdhulp een stijgende lijn laten zien. Het CDA vraagt het college haar visie te geven met betrekking tot het normaliseren van jeugdhulp.

  • Sport is belangrijk voor de sociale samenhang in de gemeente en geeft de mogelijkheid te integreren. Het Jeugdsportfonds Midden-Delfland moet maximaal worden benut. Duidelijkheid is gewenst over de voorwaarden waaronder sportverenigingen een lening kunnen aangaan bij de gemeente.

Ondernemerschap en lokale economie

  • Het CDA is trots op onze ondernemers: zij bieden werkgelegenheid en geven vorm aan onze lokale economie.
  • Het CDA vindt het een goede stap dat er gekeken wordt naar de belevingswaarde van de Harnaskade door de bedrijfsloodsen daar te voorzien van beeldmateriaal passend bij de (cultuur)historie van Den Hoorn. Meer aandacht voor vergroening van de Harnaschpolder is wat het CDA betreft ook nodig.

Omgeving

  • Volgens het CDA is voor Midden-Delfland een vitaal landschap van essentieel belang. Kernwoorden die hierbij horen zijn een agrarisch (grondgebonden) veehouderij, mogelijkheden voor recreatie en kansen voor weidevogels. Het continueren van het programma Duurzaam Boer Blijven vindt het CDA belangrijk. Het CDA vraagt het college om maatregelen die ertoe leiden dat het Groenfonds voldoende gevuld blijft zodat groen-blauwe diensten van boeren hieruit betaald kunnen worden. Het CDA ondersteunt een gebiedsgerichte aanpak waarbij het perspectief voor de volgende generatie boeren helder is.
  • Het CDA vraagt ook aandacht voor veiliger verkeer. Zo is de kruising Oude Veiling in Maasland onverantwoord en zijn we verheugd te zien dat na een vraag van het CDA hier nu actie op komt.
  • De afgelopen jaren is door bezuinigingen het onderhoud aan groen en wegen achtergebleven. Het CDA vindt het van belang dat de komende jaren deze achterstand weggewerkt wordt.
  • Met de stappen die tot nog toegenomen worden zijn we als gemeente op de goede weg op gebied van duurzaamheid. Inwoners kunnen bij het Energieloket terecht om zich te laten informeren welke stappen zij zelf op korte termijn kunnen realiseren.

Bestuur en Financiën

  • Te lang wachten burgers op reactie na bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning. Het CDA hecht aan een goed toegankelijke gemeente en vraagt het college om dit te verbeteren.
  • De stijging van de OZB blijft gelukkig beperkt tot 3% en de afvalstoffenheffing wordt met 4% verlaagd. De rioolheffing blijft gelijk. Dit betekent dat de totale lasten voor huurders omlaag gaan en voor huiseigenaren ongeveer gelijk blijven.

Vanzelfsprekend spreekt het CDA op deze plek ook haar dank uit aan het college en ambtenaren voor hun inzet voor zowel de opgestelde begroting als alles wat afgelopen jaar heeft plaatsgevonden.

Zorg voor elkaar, iedereen doet mee; dit zijn typische onderwerpen die het CDA nauw aan het hart liggen en waar wij ons ook in 2023 weer voor inzetten.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.