23 december 2022

Buurtbarbecues weer mogelijk zonder vergunning

Een buurtfeest in Den Hoorn bleek afgelopen zomer opeens een heel vergunningstraject te moeten doorlopen omdat ze de weg afzetten. Namens de CDA-fractie had Veronique van ’t Westeinde daar in september jl. aandacht voor gevraagd. Zo’n heel vergunningstraject inclusief stevige legeskosten kan natuurlijk niet de bedoeling zijn om zoiets als een buurtbarbecue te organiseren. De lol van het organiseren gaat er dan wel snel vanaf. Gelukkig zag de desbetreffende portefeuillehouder, namelijk de burgemeester, dit ook in en heeft hij de algemene plaatselijke verordening (apv) dusdanig aangepast dat buurtfeesten geen vergunningen meer aan hoeven te vragen. Tijdens de commissievergadering van december lag dit voorstel voor in de gemeenteraad.

In de algemene plaatselijke verordening wordt het type evenement beschreven (een zogenoemd 0 evenement) en staan er een aantal criteria beschreven waaraan moet worden voldaan. Een van de eisen was ‘afmeting van kleine objecten’, dit mocht niet groter zijn dan 15m2. De CDA-fractie vond dat wel klein en heeft daarom voorgesteld om dit op te rekken naar 35m2. Dit is akkoord bevonden.

Tevens hebben we vragen versteld over duidelijkheid rondom het moment waarop een vergunning verleend moet worden voor de grootschaligere evenementen. Als we met organisaties van evenementen spreken s de klacht veelal dat ze soms pas een dag vantevoren horen of de vergunning verleend wordt. Dit geeft enorm veel stress. Naar aanleiding van onze vragen is besloten dat er een evenementenbeleid opgesteld moet gaan worden. Hierin moet er ook helderheid komen over deze vraag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.