14 november 2022

Onderzoek naar vluchtelingenopvang in Midden-Delfland

Als CDA-fractie zien wij dat de nood met betrekking tot de opvang van vluchtelingen hoog is. Uit menselijk oogpunt kunnen wij niet onze ogen sluiten en wegduiken voor deze problematiek. De ons voorliggende vraag om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van het realiseren van een opvanglocatie voor vluchtelingen zullen wij dan ook positief beantwoorden. Dat wil niet zeggen dat wij het college carte blanche geven. Als CDA geven wij het college een aantal belangrijke voorwaarden mee:

  • Het CDA wil dat er vluchtelingen opgevangen worden die al statushouder zijn of vergevorderd zijn om deze status te krijgen
  • Dit betekent ook dat deze mensen deel mogen en kunnen nemen aan het arbeidsproces
  • Faciliteiten zoals onderwijs en gezondheidszorg zullen vooraf goed geregeld moeten zijn
  • We hebben het over een periode van 5 jaar
  • De groep vluchtelingen bestaat bij voorkeur uit gezinnen met als minimum 50%
  • Aan de voorkant moet het COA duidelijkheid geven dat zaken zoals begeleiding en beveiliging goed geregeld zijn

Afgelopen week was in de pers te lezen dat de rode contouren niet heilig zouden zijn. Voor het CDA blijft overeind staan dat wij niet gaan bouwen in het groen.

Er wordt gesproken over kansen om extra huisvesting aan te bieden aan lokale doelgroepen. Op zich is dit zeer interessant, het zou verlichting betekenen op onze eigen woningmarkt. Het CDA vindt het wel van belang dat er vooraf geïnventariseerd wordt hoe groot de belangstelling onder onze eigen bewoners is voor deze mogelijkheid.

Voor onze inwoners moet het duidelijk zijn dat het instemmen met dit voorstel betekent dat er toestemming wordt gegeven om een haalbaarheidsonderzoek in te stellen. Het moment van een go or no go kan pas dan gegeven worden wanneer er een voorstel ligt wat in de ogen van de raad en het college realistisch en haalbaar is en waarbij er voldoende draagvlak onder onze inwoners blijkt te zijn.

De CDA-fractie vindt dat we hier als gemeenschap een verantwoordelijkheid in hebben. Afgelopen weekend zei een 83 jarige inwoner de volgende woorden over dit onderwerp; “Weet jongeman, de aarde is van ons allemaal”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.