21 juni 2021

Actieplan tegen eenzaamheid

Op dinsdag 22 juni wordt in de gemeenteraad een besluit genomen over het Actieplan tegen Eenzaamheid.

We merken dat eenzaamheid een groot probleem is, landelijk, maar ook in onze gemeente. Eenzaamheid is er onder ouderen, maar ook onder jongeren. We hebben in de gemeenteraad herhaaldelijk op een actieprogramma aangedrongen en wisten inmiddels dat het er aan kwam. 

We zijn blij met dit programma. We lichten er 3 redenen uit:

1.    Het begint bij de samenleving en de gemeente faciliteert.

In onze samenleving ìs nog sociale cohesie. Bij kerken, (sport)verenigingen en lokale stichtingen en verenigingen staat het onderwerp eenzaamheid op de agenda. Daarnaast doen inwoners zelf ook al veel en zijn er initiatieven als de Huizen van de Waard, de dorpskamers, ontmoetingsplekken voor jongeren, ouderencomités, meer bewegen voor ouderen en open eettafels.  
Straatambassadeurs waren er al en komen nu in heel Molenlanden. We zien dat de pilot huisbezoek ouderen positief is verlopen. Dat is mooi! Fijn dat de huisbezoeken aan ouderen in heel Molenlanden gaan plaatsvinden.  
Wat het CDA betreft is dat de enige remedie tegen eenzaamheid: Mensen die naar elkaar omzien ….en indien nodig als gemeente dàt faciliteren! 

2.    We zijn blij met de wijze hoe dit ontstaan is

Dit actieplan is tot stand gekomen door input van GIGA Molenlanden, de GGD, Stichting Welzijn Molenlanden, lokale welzijnsorganisaties, Jong Molenlanden, zorgaanbieders, de Adviesraad Sociaal Domein, de Seniorenraad, Zedje, kerken en Young4Waard. Dit actieprogramma is geen afzonderlijk beleidsplan. Maar een uitwerking van de opgave ‘bevorderen onderlinge betrokkenheid en deelname aan de maatschappij’ uit het koersdocument van het sociaal domein. 
Een goede aanpak, een positieve reactie van de Advies raad onderstreept dat wat ons betreft. 

3.    Een goede aanpak

Meerjaren-aanpak,  voor alle doelgroepen. Daarbij vooral richten op de oorzaken. 
Niet even kort een paar acties uitzetten, maar op zoek naar oorzaken en dat bij alle doelgroepen. Jong en oud! De aanpak kan al doende specifieker en beter worden. Goede structuren en sociale cohesie zijn op de lange termijn de beste manier om eenzaamheid te voorkomen. Hoe wij wonen, hoe wij leven, hoe we samen dingen op pakken in verenigingen, straten en families. Dat zijn aspecten die ertoe doen! 


Hoe wij leven is enorm van belang voor eenzaamheid. 


Daarom heeft het CDA één  opmerking:

Meer aandacht voor wonen!

Één belangrijk aspect missen we in dit actieprogramma, dat is wonen
Hoe iemand woont, kan van doorslaggevend belang zijn voor zorgen voor elkaar, voor eenzaamheid. Het wonen op generatie-erven, thuishuizen, hofjes en andere creatieve woonvormen kan structureel bijdragen om eenzaamheid te voorkomen.

Het college heeft toegezegd, om met eenzaamheid als drijfveer, werk te maken van experimenteerruimte voor deze woonvormen


Kortom: Samen doen we iets aan eenzaamheid, door samen te leven, door wat ons betreft nog wat meer aandacht voor het samen te wonen, maar iig .... samen tegen eenzaamheid. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.