22 mei 2021

College te kritisch bij woningbouwplannen

CDA Molenlanden maakt zich zorgen omtrent toekomstige woningbouw in Molenlanden. 31 principe verzoeken, waarin de gemeente gevraagd werd om mee te werken aan woningbouwplannen van initiatiefnemers, staan nog in de wachtrij. Niet duidelijk kan worden gemaakt of er in 2020 meer principe verzoeken zijn binnen gekomen dan in 2019, aldus het college in beantwoording van vragen van het CDA. Maar ons bereikten andere berichten.

Woningnood is niet uniek voor Molenlanden. Het beeld van een tekort aan woningen wordt in meer gemeentes in Nederland gevoeld. Van meerdere bewoners krijgen we het signaal dat voor ingediende verzoeken nog geen ontvangstbevestiging is gestuurd. En dat op basis van de woningvisie de rem op diverse nieuwe projecten wordt gezet. Het CDA is scherp naar het college en helpt hen herinneren dat huidige realisatie van projecten het gevolg is van beslissingen die, tot wel 10 jaar geleden, zijn genomen. Met de rem er op besluiten nemen, verergert het probleem voor toekomstige generaties.

Het college kon het antwoord niet geven op CDA-vragen hoeveel woningen niet gebouwd worden vanwege negatieve reacties op principeverzoeken. Ondertussen telden we zelf ten minste 70 woningen die niet gebouwd konden worden door, de in onze ogen, te kritische college-bril. Met name bij initiatieven in de kernen Giessenburg, Bleskensgraaf, Ottoland en Streefkerk. We maken ons over deze kritische kentering in beleid grote zorgen en zullen in de besluitvormende raad van 1 juni 2021 aanvullende vragen stellen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.