25 februari 2014

Steekproef CDA: Veel snelheidsovertredingen in 30 km. zones bij scholen

In veel 30 km. zones wordt regelmatig te hard gereden. Dat blijkt uit een steekproef van CDA Molenwaard. Met een lasergun maten zij op de eerste ochtend na de voorjaarsvakantie bij vier scholen in Molenwaard de gemiddelde snelheid.

CDA-fractievoorzitter Arjan Kraijo: “De zorgen die veel mensen over de verkeersveiligheid rondom scholen hebben, zijn bevestigd. We hebben nu ook met eigen ogen gezien dat er in veel 30 km. zones regelmatig veel te hard wordt gereden. Op de Dorpsstraat in Molenaarsgraaf reden er van de 54 gemeten auto’s 6 harder dan 50. Eén auto tikte zelfs de 60 km. per uur aan. En dat op een plek waar regelmatig kinderen pal langs de weg op de stoep lopen.”

Het CDA constateert dat er ook 30 km. zones zijn waar het wel goed gaat. Arjan Kraijo: “Bij scholen waar de zones met duidelijke wegmarkeringen, drempels en gekleurde paaltjes zijn ingericht, houdt men zich veel beter aan de snelheid, zo blijkt uit onze steekproef. Wij gaan dan ook aan het college vragen of zij voor iedere school in de gemeente willen bekijken of zij samen met de school en de buurt de inrichting van de 30 km. zone op deze manier kunnen aanpassen. Daarbij nemen we gelijk de parkeerproblemen mee. Veel onveilige situaties bij scholen ontstaan namelijk ook doordat ouders hun auto op de verkeerde plek achterlaten als zij hun kinderen naar school brengen.”

Meldpunt
Handhaving blijft voor het CDA een punt waar meer aandacht voor moet komen. Maar de christendemocraten zien ook een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners zelf. Arjan Kraijo: “Veilig Verkeer Nederland biedt met het Meldpunt Veilig Verkeer de mogelijkheid om zelf actie te ondernemen om de verkeersveiligheid in de buurt te verbeteren. Wij gaan de klankbordgroepen en kernoverleggen in Molenwaard hierover benaderen. Dat is de beste manier om onveilige situaties op dorpsniveau aan te pakken.”

Klik hier voor een klein fotoverslag van de actie

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.