31 maart 2014

Bezuinigingen

Daar is ie weer, het B-woord waar we naar ik aanneem allemaal ondertussen onze buik van vol hebben. Jaar en in jaar uit horen we dat ‘we’ het met minder geld moeten doen. We snakken ondertussen naar positief nieuws. De directeur van De Nederlandse Bank ziet al licht aan het einde van de tunnel. Andere instanties zijn minder positief. Welke kant het op gaat, niemand die het echt zeker weet.

Als lid van de gemeenteraad van Molenwaard houd ik me niet bezig met toekomst voorspellen. Wat we ondertussen wel zeker weten is dat als er nu niet ingegrepen wordt we de komende jaren (wat er ook gebeuren zal) met flinke tekorten op de begroting van Molenwaard te maken zullen krijgen.  En dat kan niet. We moeten de tering naar de nering zetten. We zullen verantwoordelijkheid moeten nemen en keuzes moeten maken. Maar niet vanuit de ivoren toren graag. Te vaak worden bezuinigingsmaatregelen in de ambtelijke organisatie uitgedacht en door de raad vastgesteld, zonder dat inwoners iets te zeggen hebben. In Molenwaard willen we dat dit keer anders doen. Allereerst is er een lijst opgesteld met alle mogelijkheden om te bezuinigen. Dit is een reusachtige lijst aan mogelijkheden geworden. Hoe gaan we daar nu als raad besluiten over nemen?

Iedere partij heeft zo zijn voorkeuren en ‘stokpaardjes’ en ‘verboden onderwerpen’. Dit staat een open discussie over al de mogelijkheden om te bezuinigen in de weg. Vandaar dat de raad van Molenwaard heeft besloten om een flink aantal bezuinigingsmogelijkheden aan onze inwoners voor te leggen. Iedereen in Molenwaard mag binnenkort via internet zelf een pakket aan bezuinigingsmaatregelen samenstellen. Ik hoop dat heel veel inwoners gehoor zullen geven aan deze oproep om mee te doen. Hoe meer mensen meedoen, hoe ‘representatiever’ de lijst wordt en des te lastiger zal het worden om in de raad de uitkomsten ter zijde te leggen en te vervallen in oude patronen. Houdt het Kontakt en de site van de gemeente in de gaten en praat mee met de gemeenteraad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.