22 april 2014

Je hebt je eigen leven niet in de hand

Vandaag een stukje dat ik niet zelf heb geschreven maar een tekst gebaseerd op het het boek "Prediker voor managers", geschreven door Jan Hoogland en Maarten Verkerk. Prediker voor managers is een boek vol levenslessen en levenswijsheid voor bestuurders en professionals zoals de ondertitel vermeld. Ik heb het boekje ooit cadeau gekregen en heb het een tijdje geleden voor het eerst gelezen. Ik was verrast door de wijsheid van de lessen. Als meer mensen de lessen van Prediker zouden volgen zou er veel minder stress en stress gerelateerde ellende zijn. Prediker leert ons 'onbevangen en ontvankelijk' te leven. Ik zou zeggen, doe er uw voordeel mee.

Prediker 3:1 - Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel, er is een tijd om te baren en een tijd om te sterven....4) Er is een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om te rouwen en een tijd om te dansen..... Er is een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten er is een tijd voor oorlog en er is een tijd voor vrede.

'Planning' is misschien wel een van de meest belangrijke begrippen in het leven van een bestuurder. Maar ook buiten het werk neemt het woord planning een steeds centralere rol in. Alles moet gepland worden. Werk, prive, sociale contacten, etc. We plannen om de wereld voorspelbaar te maken en zo schijnbaar grip te houden op ons leven. Maar er is een nadeel aan plannen. Hoe meer je je leven plant, hoe gevoeliger je wordt voor alles wat je planning doorbreekt. En dat gebeurd nogal eens. Prediker leert ons; er is een tijd voor alles; voor gewenste en voor ongewenste gebeurtenissen. De gewenste zaken kun je vaak gedeeltelijk plannen, maar ook de ongewenste komen onvermijdelijk langs. Wie zich volledig afhankelijk maakt van zijn plannen, verleert het op een ontvankelijke manier om te gaan met de onvermijdelijke tegenslagen in het leven. De prediker laat zien dat wie alle toeval probeert uit te sluiten, slaaf van zijn eigen planning wordt. Wie daarentegen waarden heeft, kan van daaruit omgaan met wat hem toevalt, of het nu voor- of tegenspoed brengt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.