10 maart 2014

Woonwijk door bewoners zelf gebouwd!

Afgelopen zaterdag was een delegatie van de CDA fractie en het CDA bestuur van Molenwaard te gast bij het CDA van Bergeijk. Wij slaan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 over, een uitgelezen gelegenheid om tijdens campagnetijd bij anderen ons licht op te steken. De CDA afdeling van Bergeijk heeft de laatste maanden regelmatig het nieuws gehaald met opmerkelijke acties. Onze interesse was gewekt, met name door de acties van CDA Bergeijk op het gebied van het realiseren van een hele woonwijk met alleen maar CPO woningen en burgerparticipatie bij het realiseren van glasvezelaansluiting.

We waren te gast op het marktplein van Bergeijk, waar in een leegstaande winkel het CDA campagnehuis was gevestigd. Heerlijk in het zonnetje hebben we tijdens het uitdelen van ballonnen, zonnebrillen etc. met veel CDA-ers en betrokken inwoners van gedachten kunnen wisselen, over deze onderwerpen.

De inwoners van Bergeijk zijn bijzonder te spreken over het gemeentebestuur (met name de twee CDA wethouders) die op een goede manier de kracht van de samenleving weet te mobiliseren, zonder dat het ‘over de schutting gooien’ wordt. Het CPO project b.v. begon met een klein groepje jonge inwoners die net als bij ons in Molenwaard geen betaalbare woningen kon vinden. Door een kleine advertentie in een lokale krant groeide deze groep al snel uit tot meer dan 60 jongeren. In overleg met gemeente en een actieve ondersteunende woningbouwvereniging is vervolgens een wijkje van 40 woningen gerealiseerd in CPO (totale doorlooptijd was vier jaar). Na afronding van het project heeft de CPO stichting besloten om zichzelf niet op te heffen. Het stichtingsbestuur besloot om de opgedane kennis en ervaringen beschikbaar te maken voor andere CPO initiatieven in de gemeente Bergeijk. In omliggende dorpen waren namelijk ook groepjes ontstaan die in CPO huizen wilde bouwen. En zo worden er ondertussen in alle kernen van Bergeijk CPO projecten opgezet, waarbij de doorloopsnelheid enorm verkort is. Mooi om te zien dat betrokken inwoners ook op deze manier andere inwoners weer verder kunnen helpen. Het zou mooi zijn om ook zoiets in Molenwaard op te zetten. Ik merk nu dat de CPO projecten die er nu zijn ieder op zich goed verlopen, maar dat het zeker in de startfase erg veel uitzoekwerk is en erg veel tijd kost. De opgedane ervaring van andere CPO projecten zouden wat ons betreft best beschikbaar mogen komen voor nieuwe initiatieven. Wie voelt zich geroepen? Laat het weten.

Volgende week meer over het initiatief van de inwoners van Bergeijk om zelf glasvezelkabels te gaan graven….

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.