10 november 2016

Geen verdere uitbreiding zondagsopenstelling

In de raadsvergadering van 10 november heeft de coalitie een motie ingediend om de zondagsopenstelling van winkels verder uit te breiden. Op dit moment mogen de winkels in de gemeente van 12 tot 19 uur hun deuren opstellen. Met de motie van de nieuwe coalitie wordt geprobeerd deze verder te verruimen. Het plan stuit vooral bij het CDA op forse kritiek.

Het CDA, dat tegenwoordig in de oppositie, zit, heeft naast inhoudelijke ook vraagtekens bij de procedure. Het plan van de coalitie wordt volgens de partij tussen neus en lippen ingebracht, zonder te onderzoeken wat echt speelt binnen de samenleving. “Dit is een plan geweest van drie rechtse partijen, maar ze vergeten te luisteren naar de verschillende groepen binnen de samenleving” aldus Arie van Wijk, raadslid voor het CDA.

Het voorstel van de coalitie komt voort uit het eerdere verzoek van enkele ondernemers (Intratuin en de Jumbo) om hun deuren eerder te mogen openen op zondag. Bij de coalitie onderhandelingen tussen SBN-CDA-D66 is de afspraak gemaakt om niet aan de ochtend te zullen tornen. Toch zal deze afspraak vanavond ter discussie staan in de raadsvergadering.

Met deze motie zullen juist de kleinere ondernemingen onevenredig hard worden getroffen. Volgens van Wijk moeten deze winkeliers straks 7 dagen per week keihard werken om de concurrentie met de grote ketens niet te verliezen. “Wij vinden dat we ook aandacht moeten hebben voor de kleinere ondernemers, en niet alleen voor de druk van grotere ondernemers”.

Foto: Alphens Nieuwsblad

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.