12 februari 2018

Waarom blijft drukwerk bestellen toch zo spannend?

Een verkiezingsprogramma hangt aan elkaar aan drukwerk. Van flyers tot pennen, het moet allemaal op een moment besteld worden. Raad eens wie er elke keer op de bestelknop mag kikken? Precies, ik! Iedere keer weer besluipt mij een gevoel van spanning als ik de bestelling daadwerkelijk plaats. Waarom precies? Als ik er op een afstandje naar kijk is het heel eenvoudig: Je ontwerpt iets, je checkt het en je bestelt het. Simple as that. Toch voelt dat niet zo.

Het nadeel van drukwerk is denk ik de omvang. Alles wordt immers duizenden keren gedrukt en geprint. Als er een foutje insluipt, zie je ‘m duizenden keren terugkomen. Even opnieuw bestellen zit er vaak niet in, want ja, we hebben het morgen of volgende week nodig. De gedachte dat er toch ergens een foutje is blijven plakken, blijft rondcirkelen in mijn hoofd. Zelfs als ik voor de tiende keer in de week op de bestelknop klik.

Misschien komt het wel door mijn (tot nu toe nog onbekende) drukwerk blunder bij CDA Noord-Holland. Voor de waterschapsverkiezingen wilde we graag waterflesjes met ons eigen etiket. Dus snel het internet op en zoeken naar een drukker voor etiketten voor waterflesjes. We kwamen uit op een totaal van 5.000 flesjes, met een CDA label eromheen.

Hartstikke leuk, maar dan moet je natuurlijk geen spelfouten op het etiket laten staan. In plaats van “Betrokken en Vertrouwd” was er “ Betrokken en Vertouwd” gedrukt. Super handig natuurlijk, met name als het op 5.000 etiketten gedrukt staat…

We kwamen er natuurlijk pas achter toen het al te laat was en de PostNL bezorger met vier pallets flesjes voor mijn neus stond. Hoewel ik ergens wel wist dat de wereld niet verging, brak mij dan toch even het zweet uit. “Hoe kan ik dit toch gemist hebben, laat staan al mijn collega’s die ernaar hebben gekeken.”.

De oplossing? Kleine stickers kopen met een compleet andere tekst. Nu stond er “Stem 18 maart CDA”. De verkeerde tekst netjes weggewerkt achter de sticker, niemand die het zag. Het werd dus uiteindelijk wel iets meer werk dan gedacht, maar de waterflesjes waren ready-to-go.

Bij de komende campagne wil ik koste wat kost voorkomen dat zoiets mij nog een keer overkomt. Nu check ik oprecht iedere letter tien keer en de layout misschien nog wel vaker. Alles om een spelfoutje te voorkomen. Heb ik er hierdoor al iets uitgehaald? nee, echt helemaal niets, maar het draagt wel bij aan mijn gemoedsrust. Want ja, op zo’n CDA Noord-Holland momentje zit ik echt niet te wachten.

Het zal mij vast nog wel een keer gebeuren in de komende periode. Dan moet ik maar goed onthouden dat het bij de waterflesjes ook goed is gekomen.

-Jamiel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.