Row of house with solar panels on roof  on blue sky background.

Duurzaamheid en energietransitie

Een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren is de energietransitie. Het CDA onderkent de landelijke opgave en onderstreept het belang hiervan. In 2021 zijn de eerste stappen genomen door het vaststellen van de Regionale Energiestrategie en de Transitie Visie Warmte. Dit zijn de eerste versies van rapporten waar de komende jaren nog veel aan gesleuteld moet worden. Inwoners en bedrijven zijn bereid stappen te zetten, zolang zij weten dat de lasten betaalbaar zijn en eerlijk worden verdeeld. En zij -meer dan nu- vooraf worden betrokken bij belangrijke besluiten. Samenwerking is het sleutelwoord.

Wij houden hierbij vast aan de landelijke opgave voor het verduurzamen in onze gemeente. Het versnellen van deze opgave kan alleen als het niet leidt tot minder ruimte voor participatie en er voldoende aandacht wordt besteed aan draagvlakontwikkeling en gedegen inpassing in het landschap. Als er mogelijkheden zijn voor betaalbare en effectieve duurzaamheidsinitiatieven moet de gemeente deze pakken.

Onze speerpunten:

  • De lusten en lasten van het klimaatbeleid moeten zo eerlijk mogelijk worden verdeeld voor de inwoners. Hierbij willen wij lokale opwekking voor lokaal gebruik en voordeel.
  • Inwoners moeten niet gedwongen worden om deel te nemen aan een collectieve energievoorziening, maar altijd een eigen keuze hebben.
  • Inzetten op maximale inwonersparticipatie bij het opwekken van energie. Dit begint met goed informeren en gebruik te maken van de lokale expertise. Kleinschalige lokale energiecoöperaties en lokale bedrijven worden hierbij actief betrokken. We willen dat onze inwoners als eerste financieel kunnen deelnemen en streven naar 50% lokaal eigendom.
  • Er moet voldoende aandacht zijn voor circulair ondernemen en dus het hergebruiken van materialen.
  • Inzetten op meervoudige duurzaamheid. Onze schaarse grond wordt zoveel als mogelijk voor dubbel gebruik ingezet. We denken aan het opwekken van wind en zon op dezelfde percelen en asbestdaken vervangen door een dak met zonnepanelen.
  • Inzetten op het plaatsen van zonnepanelen op daken voor zowel particulieren en bedrijven. Initiatieven ondersteunen zoals de PostcodeRoos en gebruik maken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.
  • Er moet worden gewerkt richting de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed (scholen, buurthuizen, verenigingsgebouwen en cultureel erfgoed). Dit bespaart verenigingen veel werk en energiekosten.
  • Nieuwe scholen moeten (bijna) energieneutraal worden gebouwd en hebben voldoende ventilatie.
  • Actief beleid om particulieren te stimuleren om energie te besparen in bestaande woningen en gebouwen.
  • Terughoudend zijn met het plaatsen van de windmolens en zonnevelden in het open gebied. Inzetten op kleinschalige initiatieven (zoals kleine windmolens) bij boerderijen en ondernemingen. Samen met zon op dak kan dit een stabielere energiebron vormen waardoor een kleinere aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk is.
  • Grote windmolens zijn voor het CDA geen optie vanwege te grote impact op de landschappelijke ruimte en leefomgeving. Zonnevelden kunnen een optie zijn mits passend in het landschap en niet in concurrentie zijn met de agrarische functie. Met name in de glastuinbouwgebieden kan dit een functie die van toegevoegde waarde is.
  • Bewustwording en verbinding zoeken tussen bedrijven, organisaties en lokale initiatieven die met circulaire economie bezig zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.