Wonen

De gemeente Nieuwkoop is een aantrekkelijk gebied om in te wonen, zeker nu de steden steeds voller worden. Onze bewoners vinden zowel hun woning als hun leefomgeving erg belangrijk. De woonwensen van inwoners moeten centraal staan bij het woonbeleid. Dit beleid moet gericht zijn op kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit en maatwerk. Denk aan duurzame woningen die aansluiten bij ieders woonwensen, maar ook woningen die gebouwd zijn voor de toekomst (ouder worden, gezinsuitbreiding, etc.).

Wij zetten ons ervoor in dat inwoners zelf een rol kunnen spelen bij het bouwen en inrichten van hun huis en buurt. Dit versterkt de cohesie en maakt de gemeente levendiger. Goede voorbeelden hiervan zijn de nieuwbouwprojecten in Nieuwveen (De Verwondering) en Nieuwkoop (De Nieuwkoopse Eilanden). Hierbij horen minder regels en meer vertrouwen. De nieuwe Omgevingswet geeft meer vrijheid voor individuele voorkeuren en wensen.

De kwaliteit van de buurt en wijken is net zo belangrijk. De inrichting moet passen bij de wijk, maar moet ook bijdragen aan een veilige, goed bereikbare en aantrekkelijke plek om te wonen. Slechte huisvesting leidt tot overlast en gedoe in de buurt. Mede door initiatieven van het CDA zijn de afgelopen jaren 430 extra woningen gebouwd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.