05 november 2022

CDA stemt in met Programmabegroting 2023 en Uitvoeringsagenda

Het CDA heeft ingestemd met de Programmabegroting en de Uitvoeringsagenda die het college had voorgesteld. Daarop had het CDA zeven moties voorbereid, waarvan er uiteindelijk zes werden ingediend. Alle zes werden ze aangenomen: een mooie score. Maar waar heeft het CDA op ingezet? Onder andere het bouwen van betaalbare koopwoningen voor starters, de komst van een hospice naar Pijnacker, een ontmoetingsruimte in Nootdorp, een start met een lokale ombudsman voor Pijnacker-Nootdorp, een onderzoek naar schoolonbijt en -lunch voor kinderen die met een lege maag of zonder broodtrommel naar school worden gestuurd en een regisseur voor de groengebieden die we delen met onze buurgemeenten.

CDA-fractievoorzitter Janno Meijer had ook nog een motie ingediend om de verkeersveiligheid te verbeteren, naar aanleiding van de enquête die in opdracht van Telstar/Eendracht is uitgevoerd. Daaruit bleek dat het niet over al even goed gesteld is met de verkeersveiligheid, vooral door achterstallig (groen)onderhoud. Het CDA diende daarom een motie in om te onderzoeken wat qua capaciteit nodig is om het onderhoudsniveau van “Basis” (wat nu het onderhoudsniveau is voor het beheer van wegen) te verhogen naar “Hoog”. Er ontstond een discussie in de raad, omdat het nieuwe Beheerplan Wegen ondanks werd vastgesteld. Meijer: "Daarbij is gezegd: wat u wil is te groot om zomaar bij een beheerplan te wijzigen, daarvoor is geld nodig en dat regelt u bij de begroting. En als we dan niet veel later die begroting behandelen, zegt het college: dat had u bij het beheerplan moeten doen. Wij begrijpen er niets meer van." Het CDA wilde op basis van het gevraagde onderzoek een voorstel van het college krijgen ten behoeve van een herziening van het beheerplan en dat in het najaar van 2023 naar de raad te sturen. Uiteindelijk zegde wethouder Van Straten toe nog eens te kijken naar een aantal voorbeelden die genoemd werden, zoals de Rivierenlaan (Pijnacker), de ingesleten rotonde bij de Nes (Pijnacker), de S-bocht en entree van de Zuideindseweg (Delfgauw) en de Nieuwkoopseweg tussen de Balije Tuin en Nootdorp. Zowel het asfalt als de belijning schiet daar volgens de CDA-fractie tekort en voldoet niet aan het niveau "Basis".

Wilt u de hele inbreng van het CDA lezen? Lees hieronder verder.

Allereerst wil ik – namens de CDA-fractie – de ambtenaren en het college bedanken voor de Programmabegroting, de Uitvoeringsagenda en de beantwoording van de gestelde vragen. Een puntje van kritiek is dat we in de Uitvoeringsagenda de financiële onderbouwing voor de punten uit het raadsakkoord misten. Wij verwachten dat het college voor de programma’s nog met een financiële motivering komt.

Je hoort het wel vaker: wij zijn een dorpse gemeente. En veelal wordt dat met trots gezegd. Afgelopen week, tijdens het herfstreces, heb ik eens wat tijd genomen om in de geschiedenis van de dorpen van Pijnacker-Nootdorp te duiken. Om erachter te komen welk verhaal er aan ons samenzijn ten grondslag ligt, het verhaal van onze gemeente. Zo kwam ik erachter dat de eerste bewoners van Pijnacker zich vestigden op de zogenoemde kleikreek-ruggen in een bosachtig moeras. En vorige week zag ik dat bosachtige moeras terug in het Krekengebied waar ik samen met een aantal collega’s werd rondgeleid door Laurens en Lisa van Staatsbosbeheer. De verantwoordelijkheid voor dit (regionale) groen wordt steeds meer richting de gemeenten geschoven, met financiële gevolgen. Weliswaar zijn de kosten de eerste 15 jaar zijn gedekt, maar zijn ze daarna voor onze inwoners? Nu de provincie als regisseur en financier zich steeds meer terugtrekt, vindt het CDA dat we een regisseur moeten hebben, die op gebied van recreatie en ecologie zorgt dat de groengebieden aansluiten. Daarom dient het CDA hiertoe vandaag een motie in. Dit om te zorgen dat er geen versnipperd beleid komt m.b.t. recreatie en het behoud van aaneensluiting van ecologische waarde. Daarnaast vinden we het wenselijk dat er de regionale beheerders goed ook contact onderhouden en samenwerken. Daarover zouden wij graag geïnformeerd worden.

Aldaar in Buytenhout, besef je hoe onze voorouders dit land hebben opgebouwd en hoe we van daaruit samen en stap-voor-stap vooruit zijn gekomen. Vanaf de eerste jaren van de twintigste eeuw gaat de ontwikkeling van de kernen echt snel. Het inwonersaantal neemt rap toe en het beeld van de dorpen verandert. Het karakter verandert ook: door de ingebruikname van de Hofpleinspoorlijn komen er steeds meer forensen in de gemeente wonen. Daarin ziet het CDA stevige gelijkenissen met waar we nu staan in de ontwikkeling van Pijnacker-Nootdorp. Het inwonersaantal neemt ook nu rap toe als gevolg van weer 395 opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2021. Het bouwen van nieuwe woningen vergroot de kans op een lokale wooncarrière voor onze inwoners. We willen dat mogelijk maken voor mensen die hun wooncarrière hier willen starten, maar evengoed voor hen die hun wooncarrière in Pijnacker-Nootdorp willen beëindigen. Voor die mensen die hun wooncarrière in Pijnacker-Nootdorp willen starten dient het CDA een motie om te onderzoeken of KoopStart een optie is. Tegelijkertijd wil het CDA, voor mensen die hun wooncarrière in onze gemeente willen beëindigen, dat het college werk maakt van het initiatief om in Pijnacker een hospice te stichten en dienen wij daartoe, samen met CU/SGP een motie in. Het CDA ondersteunt initiatieven uit de samenleving graag. Wij zien dan ook graag dat de gemeente alles-op-alles zet om samen met het hospice te werken aan hun plan. Wij begrijpen dat het college zoveel mogelijk risico’s wil uitsluiten en er zeker van wil zijn dat de exploitatie, het bedrijfsplan, meerjarig solide is. Graag zien wij dat het college vóór half december op hoofdlijnen tot een overeenkomst komt, waarbij gekeken wordt, binnen de wensen van de initiatiefnemers, wat er kan worden gerealiseerd en dat de gemeente eventueel met een voorstel komt voor financiering.

Ook voor spoedzoekers zinspeelt het CDA al geruime tijd op het realiseren van flexwoningen. Wanneer kunnen we van het college hier concrete plannen voor verwachten? Ondanks dat we willen dat het voor iedereen goed wonen is, is het wel belangrijk dat de verwachtingen t.a.v. woonlasten en woonwensen realistisch blijven. Op dit moment is het niet reëel om te verwachten dat je voor een dubbeltje op de eerste rang kunt zitten. Want de eisen die aan de woningbouw worden gesteld liegen er niet om. Omdat we ook in de toekomst goed willen wonen, willen we dat er in de woningbouwplannen ook voldoende oog is voor klimaatbestendigheid met voldoende groen en solide wateropvang in de wijk i.v.m. hittestress en wateroverlast.

Wat nieuw is voor deze tijd is dat, net als veel andere gemeenten, ook de onze vergrijst: het aantal 75-plussers zal verdubbelen, zo schetst de begroting. Toch heeft de gemeente op basis van die informatie geen inschattingen gemaakt van evt. extra kosten in het sociaal domein. Dit zou het CDA wel verstandig vinden. Daarbij vormen voor het CDA de kosten niet de belangrijkste vraag, maar of we onze inwoners goed bereiken en gepaste zorg leveren: de mens centraal. Met wat we af en toe aanhoren hebben wij nog onvoldoende beeld bij of dat het geval is. Wat ons betreft moet dit, naast preventie, het uitgangspunt worden voor onze nieuwe visie op het sociaal domein. Daarnaast blijven we ons zorgen maken over de mate waarin de zorg een verdienmodel is geworden en veel aanbieders zijn die verdienen aan de cliënten.

Het CDA wil dat onze inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Wij horen veel berichten dat het ontbreekt aan ontmoetingsplekken zonder commerciële doeleinde, waar sociale contacten kunnen worden gelegd en onderhouden. Daarom dienen we een motie in om een ontmoetingsruimte in Nootdorp te realiseren. Wij hebben namelijk begrepen van enkele organisaties dat er behoefte is aan een grotere ontmoetingsplek in Nootdorp. Zo loopt het Huis van Rie tegen zijn maximumcapaciteit aan, maar ook de zang- en bridgeverenigingen. Daar de realisatie van een ontmoetingsplek lastig is – dat kan in de JJ-hal inmiddels niet meer. Wij zouden daarom willen vragen om NU al te kijken naar de “oude Winde”, de Sytwinde. Daarnaast vragen we om te inventariseren met de organisaties wat de behoeften is en te kijken hoe groot de multifunctionele ontmoetingsruimte moet zijn. Dit vragen we ook om te zorgen dat we straks meteen van start kunnen als de locatie vrijkomt.

Voorzitter, met de vele ontwikkelingen en de bouw van verschillende nieuwe wijken veranderd onze gemeente langzaamaan in een verstedelijkt gebied. Daarbij zien we dat de sectoren die onze gemeente tot een welvarende gemeente hebben gemaakt, de land- en tuinbouwbedrijven, hun dominante positie verliezen. Dat neemt niet weg dat Pijnacker-Nootdorp nog altijd tot de top van de glastuinbouw behoort, de sector de belangrijkste werkgever van de gemeente is en dat zij een grote rol speelt in de verduurzamingsopgave. Een duurzame toekomst voor de glastuinbouw wordt ook gerealiseerd door betere ontsluiting van de glastuinbouwgebieden. Daarom is het CDA voorstander van verlenging van de Komkommerweg, waarmee we ook de verkeersveiligheid op de omliggende wegen willen vergroten. Met die verkeersveiligheid is het sowieso niet overal evengoed gesteld, zie de enquête die in opdracht van Telstar/Eendracht is uitgevoerd. Daarom dienen we een motie in om te onderzoeken wat er nodig is (qua capaciteit in brede zin) om het onderhoudsniveau van “Basis” te verhogen naar “Hoog” en op basis van dit onderzoek een voorstel uit te werken ten behoeve van een herziening van het beheerplan Wegen en dit medio Q3 2023 naar de raad te sturen. Ook dienen we samen met de VVD een motie in die oproept tot in ieder geval één extra maaironde in de zomermaanden.

Voorzitter, de aanhoudende oorlog in Oekraïne, toenemende inflatie, hoge energieprijzen, grote personeelstekorten, schaarste aan materialen en stijgende rentestanden brengen grote onzekerheden met zich mee. Dat geldt zowel voor de glastuinbouw, het MKB en het verenigingsleven als voor mensen met een ‘gewone’ baan. Hoewel we er veel aan doen om de temperatuurstijging op aarde te beperken, is het voor velen op dit moment niet zo erg dat het wat warmer is. Zij hebben daardoor de verwarming (nog) niet aan hoeven zetten en dat scheelt hen veel geld. Tegelijkertijd is het een hard gelach dat ouders kinderen vragen op de sportclub te douchen, waar sportverenigingen de kleedruimtes sluiten om de kosten te drukken. Eerder vroeg het CDA al om daar oog voor te hebben. We zijn content met de beantwoording dat het college vinger aan de pols houdt. Want ondanks dat we met elkaar toch een behoorlijk rijke gemeente zijn, is het niet voor iedereen goed toeven. Berichten van kinderen die zonder boterham naar school worden gestuurd, zonder ontbijt of met een lege broodtrommel, komen hard binnen. Daarom dient het CDA een motie in die verzoekt om met het lokale onderwijsveld te onderzoeken hoe groot het probleem is dat kinderen zonder eten naar school worden gebracht en te bezien of de schoollunch en/of -ontbijt ook in onze gemeente kan worden ingevoerd. Voor het CDA is het belangrijk dat er oog is voor de diversiteit aan talenten bij kinderen. Dat betekent voor ons ook dat niet alle kinderen naar de universiteit hoeven. Er zijn veel kinderen met praktijkgerichte talenten en zij mogen beseffen hoe groot hun toegevoegde waarde is in onze maatschappij. Dat hebben we de afgelopen jaren onvoldoende gewaardeerd en juist zij zijn op dit moment heel hard nodig.

We zijn een mooie, rijke gemeente. Het CDA wil dat de gemeente er voor de inwoners is beleid maakt dat aansluit op de wensen en zorgen van mensen wegneemt. We vragen ons soms af of we onze inwoners goed weten te bereiken en of er geen onnodige discrepanties ontstaan tussen de bedoelingen met beleid en datgeen waarin het resulteert. Zeker met ruimtelijke onderwerpen zit de publieke tribune nogal eens vol, vanwege onbegrip of onduidelijkheid m.b.t. het beleid. Daarom blijft het CDA voor een lokale ombudsman voor Pijnacker-Nootdorp en dient zij daarvoor een motie in.

Voorzitter, Pijnacker-Nootdorp is uitgegroeid tot een fijne gemeente om te wonen. Er is veel groen en het dorpse karakter is nog steeds sterk aanwezig. Ook zijn de voorzieningen van de grote stad om de hoek: goed bereikbaar per fiets, auto en hoogwaardig ov. Hier moeten we voorzichtig mee omgaan. De berichtgeving over de leefbaarheid in Nootdorp die onder druk staat als gevolg van jeugdoverlast, baart het CDA zorgen. Ook de af en toe gebrekkige handhaving waar het gaat om afvaldumping en het niet-naleven van regels uit bestemmingsplannen blijft ons storen. Dergelijke zaken hebben blijvend onder onze aandacht.

Met deze begroting is het CDA ervan overtuigd dat we samen verder schrijven aan een mooi stukje geschiedenis in Pijnacker-Nootdorp. Voor elkaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.