15 juli 2022

College: 'Hondenbos voorziet in een belangrijke behoefte van hondenbezitters'

Op 23 juni 2022 heeft de fractie van het CDA raadsvragen gesteld over loslopende honden, hoofdzakelijk doordat in het wandelbos in Nootdorp een paar maanden geleden pardoes borden zijn neergezet waarop staat dat honden los mogen lopen. Het CDA stelde deze vragen, nadat zij vernam dat er inwoners zijn die geen rondje Dobbeplas meer kunnen lopen, zonder loslopende honden tegen te komen. Zij wilde weten waarom er niet is gekozen om ook een rondgang te maken voor inwoners die geen loslopende honden tegen willen komen. Het college heeft deze vragen nu beantwoord.

Het college laat weten dat bij het maken van het inrichtingsplan voor het wandelbos een losloopgebiedje voor honden is ingepast. Het plaatsen van de borden maakte slechts onderdeel uit van de afronding van de inrichting van het gebied bij de oplevering door de Provincie Zuid-Holland aan de gemeente. Dat het zuidoostelijke deel van het Dobbeplasgebied losloopgebied is en regionaal bekendstaat als het hondenbos, maakt dat een rondgang om de Dobbeplas niet langer mogelijk is voor inwoners die geen loslopende honden tegen willen komen. 

Het college stelt dat er in de natuur- en recreatiegebieden in Pijnacker-Nootdorp veel verschillende gebruikers met verschillende belangen zijn en dat het hondenbos voorziet in een belangrijke behoefte van hondenbezitters. Het toezicht op het hondenbeleid (aanlijnplicht en opruimplicht) maakt daarbij onderdeel uit van het reguliere werk van de BOA’s. Voor het gebied van het Balij- en Bieslandsebos, inclusief het gebied rond de Dobbeplas wordt dit werk gedaan door de boswachters van Staatsbosbeheer.

De vraag van het CDA over grote hondenuitlaatservices en het geldende beleid voor hondenuitlaatservices werd beantwoord met dat er geen regelgeving bestaat die specifiek gericht is op het gebruik van de openbare ruimte door hondenuitlaatservices. Wordt vervolgd.

Zie voor de volledige beantwoording: https://pijnacker-nootdorp.raadsinformatie.nl/document/11701143/1/ai%29+Beantwoording+vragen+CDA+loslopende+honden

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.