Meer bouwen

In 2018 stelde het CDA Pijnacker-Nootdorp zich tot doel om meer te bouwen voor ouderen (in centra) en starters (daarbuiten). Is dat gelukt?

Dit speerpunt is als algmeen CDA-punt in het hoofdlijnenakkoord opgenomen. Meer specifiek heeft het CDA middels een motie verzocht de Stanislaslocatie aan te wijzen om te bouwen voor ouderen, dichtbij de faciliteiten van het centrum van Pijnacker en met ruimte voor ontmoeting. Ook bij Hart van Nootdorp heeft het CDA meermaals benoemd die locatie als mooie locatie voor seniorenhuisvesting te zien: zowel huur als koop.

In 2020 wilde het lokale CDA het maximumbedrag voor de starterslening verhogen en diende daartoe ook een motie in die verzocht tot uitwerking van een raadsvoorstel om het beleid rondom de starterslening voort te zetten. De starterslening was in Pijnacker-Nootdorp niet mee gestegen met de woningprijzen, die natuurlijk enorm stegen de afgelopen jaren. Daardoor werd het bereik van de starterslening een stuk minder: steeds minder woningen konden worden gekocht middels startersleningen. Niet alle fracties zijn bereid om starters op deze manier te werken, omdat zij de gemeente "geen bank" vinden.

Om meer jonge mensen een kans op de woningmarkt van Pijnacker-Nootdorp te bieden, zette het CDA ook in op onderzoek naar locaties die kansen bieden voor flexibele woonconcepten. Maar ook een onderzoek naar het oprichten van een Woonfonds zoals in Rijswijk bestaat en een onderzoek naar de mogelijkheden om een zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw in te stellen en een opkoopbescherming in te voeren. Dit alles kwam uit de CDA-koker en kon rekenen op steun in de raad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.