Peter Meij

Wethouder

Beheert de portefeuilles van Verkeer en vervoer, beheer openbare ruimten en cultureel erfgoed.

Leeftijd: 67 jaar

Burgerlijke staat: getrouwd met Cobie de Groot.

Vier kinderen: Hester (39), Steven (37), Elsbeth (33) en Selma (31).

Zeven kleinkinderen: tweeling Floor en Roos (8), Stijn (7), Fedde (4), Bob (4), Hidde (3) en Jetske (1).

Geboorteplaats: Emmastad op Curaçao.

Jeugd: Ik heb 10 jaar op Curaçao gewoond, daarna 3 jaar op een kostschool (internaat) gezeten van de Broedergemeente in Zeist. Mijn ouders woonden toen in Australië vanwege het werk van mijn vader bij de Shell. De middelbare school in Delft afgerond. Ik ben een stapelaar van diploma’s: mulo-examen in 1969, havo-4 in 1970 en vwo-diploma in 1972. Daarna geschiedenis gestudeerd in Utrecht (1973-1978).

Militaire dienst: 1972-1973 in Amersfoort (rijopleiding), Ede (telegrafie-opleiding) en Apeldoorn (ordonnans).

Karakter: gedreven, snel enthousiast, resultaatgericht en een doorzetter.

Vrije tijd: Ik wandel graag. Dan kan ik mijn hoofd leegmaken en nieuwe inspiratie opdoen. Ik ben ook een zeer trouwe Feyenoord-aanhanger.

Hobbies: Weinig. Ik lees graag politiek georiënteerde boeken en biografieën.

Carrière: Begonnen als docent geschiedenis op Guillaume Farel in Ridderkerk. Vervolgens directeur onderwijs geweest en mijn onderwijscarriere afgesloten als rector van het Farelcollege.

Politiek: In 1994 lid geworden van het CDA na de grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 1994. Lid geworden van het CDA-bestuur in Ridderkerk (vice-voorzitter en voorzitter). Van 2001 t/m 2016 lid geweest van de Ridderkerkse gemeenteraad, waarvan de laatste 5 jaar als fractievoorzitter. Tweemaal lijsttrekker geweest.

Succes: Bij de verkiezingen van 2014 won het CDA voor het eerst sinds vele jaren weer een zetel in Ridderkerk (van 2 naar 3). Mede daardoor werd het CDA weer gevraagd om deel te nemen aan de coalitie.

Wethouderschap: Tot mijn verrassing werd ik in 2017 door het CDA-bestuur gevraagd om kandidaat-wethouder te worden. Op 31 mei 2018 ben ik door de gemeenteraad benoemd als wethouder met de portefeuilles verkeer en vervoer, buitenruimte en cultureel erfgoed.

Ik heb 40 jaar met veel plezier en betrokkenheid gewerkt in het onderwijs, maar het wethouderschap is toch wel de leukste baan in mijn carrière. Ik mag werken in een college dat als een hecht team werkt. Met steun van de CDA-fractie en de gemeenteraad zijn er in de eerste anderhalf jaar al enige successen geboekt.

- Visie op hoogwaardig openbaar vervoer vastgesteld. Dit betekende het einde van de tramdiscussie dat Ridderkerk vijftien jaar in de houdgreep heeft gehad.

- De gemeenteraad heeft extra geld beschikbaar gesteld voor kwalitatief beter groenonderhoud en onderhoud van wegen en fietspaden.

- GS van de provincie Zuid-Holland heeft het voorstel gedaan om de ruimtereservering voor de Ridderkerklijn op te heffen. In juni zal PS daar hopelijk definitief een streep door halen.

Plannen: Er staan in mijn portefeuille nog veel ambitieuze plannen op de politieke agenda. De HOV-Variantenstudie (maart 2020), de Groenvisie per wijk (april 2020) en het mobiliteitsplan Ridderkerk (juni 2020.

Ik ben dankbaar dat het CDA in Ridderkerk mij deze mooie kans als wethouder gegeven heeft om te kunnen werken aan een toekomstbestendig Ridderkerk. Ridderkerk moet weer een belangrijke rol in de regio gaan innemen met behoud van de sterke punten die ons mooie dorp aantrekkelijk maakt. Ik ben ervan overtuigd dat het CDA als middenpartij een zeer belangrijke rol kan vervullen in het Ridderkerkse politieke landschap dat steeds meer versplinterd raakt. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.