09 augustus 2022

Minder mobiele inwoners mogen niet tussen wal en schip vallen!

Nu de Particuliere Vervoersdienst van Welzijn Rijswijk is opgeschort vraagt het CDA Rijswijk aan wethouder Van Malsen om te onderzoeken of het mogelijk is om in Rijswijk te starten met een ANWB Automaatje-project.

Vanwege corona is Welzijn Rijswijk gestopt met het aanbieden van de Particuliere Vervoersdienst. Hierdoor kunnen ouderen tussen wal en schip vallen. 'Zo kan het voor ouderen zonder indicatie en zonder eigen vervoer nu lastig zijn om boodschappen te doen, naar een arts te gaan of de partner in het verpleeghuis te bezoeken. Daarom onze oproep aan de wethouder om te kijken of we in Rijswijk ANWB Automaatje kunnen starten', aldus Simon Geleijnse, raadslid namens het CDA.

De ANWB heeft namelijk een vervoersservice (Automaatje) ontwikkeld waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Hierbij stelt de ANWB al haar kennis, software, begeleiding, training en materiaal ter beschikking, zodat deze vervoersservice zonder grote investering opgezet kan worden. ANWB Automaatje is al actief in meer dan 90 gemeenten.

'Het is belangrijk dat mensen zo lang mogelijk mobiel blijven en kunnen meedoen in de maatschappij. En niet iedereen heeft familie of vrienden in de buurt die bereid of in de gelegenheid zijn om even te rijden. Hopelijk is de wethouder enthousiast en gaat hij zijn best doen om Automaatje in Rijswijk te introduceren', besluit Simon Geleijnse.

Navraag bij wethouder van Malsen leert dat hij positief is over dit verzoek van het CDA. Van Malsen: 'Mobiel zijn en blijven is van groot belang in zowel het mogelijk maken van gelijke kansen als het tegengaan van eenzaamheid. Een verkennend gesprek met Welzijn Rijswijk en de ANWB is wat mij betreft haalbaar'

Zie ook artikelen in Groot Rijswijk:https://www.rodi.nl/rijswijk/politiek/306474/minder-mobiele-ouderen-tussen-wal-en-schip-in-rijswijk-dit-wil- en https://www.rodi.nl/rijswijk/306689/vervoersdienst-welzijn-rijswijk-komt-definitief-niet-meer-terug

Afbeelding en meer informatie: https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/mobiliteit/automaatje

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.