03 juni 2020

CDA Rijswijk: Meer grip en controle op inkoop jeugdzorg

CDA Rijswijk is niet tevreden met het functioneren van het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden dat verantwoordelijk is voor de inkoop van specialistische jeugdzorg voor Rijswijk en 9 andere omliggende gemeentes. 

Op 2 juni werd de zienswijze van de Raad op de begroting 2021 van het servicebureau  besproken.  Inkopen van specialistische jeugdzorg via dit gezamenlijk servicebureau zou efficiënter worden, maar de financiële tekorten blijven elkaar opvolgen en de personeels- en overheadkosten nemen alleen maar toe. Het Servicebureau heeft contracten met maar liefst 175 verschillende zorgaanbieders. Een inkoopstrategie die wat het CDA betreft in de afgelopen jaren onbeheersbaar is gebleken.

“De matige performance van het servicebureaukabbelt maar door. Het wordt hoog tijd dat het servicebureau H10 binnen de gestelde kaders en financiën blijft. Het gaat om veel geld, geld bedoeld voor zorg dat nu niet naar zorg gaat. Nu geen financiële tegenvallers meer”, aldus raadslid Annemie Koegler.

Met ruim 3 miljoen op de begroting van het Servicebureau verwacht het CDA een goed functionerende organisatie die laat zien de bedrijfsvoering op orde te hebben. Juist nu gemeentes te kampen met grote financiële tegenvallers op de jeugdzorg, is grip en control essentieel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.