25 mei 2022

Forum Stad en Samenleving over zienswijzen

Dinsdagvond 24 mei heeft de gemeenteraad van Rijswijk in een Forum Stad en Samenleving zeven zienswijzen besproken.
Voor de volledige agenda en alle stukken: https://rijswijk.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/e8c487e5-b23e-4a9e-87c6-196b3135ce1f

De zienswijzen worden in de raadsvergadering van 7 juni 2022 defintief vastgesteld.

Hieronder in het kort de bijdrage van ons raadslid Simon Geleijnse:

-Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden: vragen gesteld over huisvesting in het stadhuis van Den Haag. Ook wil de fractie de concrete resultaten (bedragen) weten van onderzoek en vervolgstappen betreffende winstgevendheid. Wethouder komt hier schriftelijk op terug.

-GGD en Veilig Thuis Haaglanden: toch kijken naar mogelijke besparingen. Aandacht gevraagd voor uitvoering wettelijke taak preventieve ouderengezondheidszorg, Veel zorgen over wachtlijsten Veilig Thuis: amendement met collega's van Rijswijks Belang in voorbereiding.

-MRDH: op verzoek CDA-fractie gaat de raad de zienswijze aanvullen: ‘actieve houding’ wat betreft het terugwinnen van reizigers na corona-crisis. Daarnaast ook aandacht gevraagd voor de gevolgen van personeelstekorten bij de verschillende OV-bedrijven.

-Omgevingsdienst Haaglanden: zienswijze akkoord. Wel aandacht gevraagd voor opmerkingen andere gemeenten over deze zienswijze en de invoering Omgevingswet.

-Avalex: zienswijze akkoord. In alle zienswijzen gaan we een alinea opnemen over gevolgen hogere energie- en grondstofprijzen. Bij Avalex enorm van belang, gebruiken bv. 800.000 liter diesel. Inhoudelijk debat over 'afval' volgt op een later moment.

-Veiligheidsregio Haaglanden: weer een fors nadeel voor de gemeente Rijswijk door de gekozen verdeelsystematiek. Een nadeel van ongeveer € 371.000!
De gemeenteraad van Rijswijk is unaniem: dit moet nu echt anders. We stropen onze mouwen op om dit gezamenlijk aan te pakken!

-Industrieschap De Plaspoelpolder: zienswijze akkoord, maar na inbreng verschillende fracties gaan we samen met de collega's van D66 alinea (amendement) toevoegen over gewenste investeringsagenda met o.a. aandacht voor groen en mobiliteitstransitie. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.