21 juni 2022

Onze reactie op coalitieakkoord 'Gezonde groei!': veel zorgen over financiën, woonbeleid, mobiliteit, jeugdzorg en en de positie van ouderen

Hieronder op hoofdlijnen de reactie van het CDA Rijswijk op het coalitieakkoord 'Gezonde groei', uitgesproken door fractievoorzitter Menno van Enk tijdens de gemeenteraadsvergadering van 21 juni 2022.

'Toen wij hier twee maanden geleden hoorden dat BVR en GroenLinks toch een coalitie wilden gaan vormen heb ik gezegd dat ik dat een dappere poging vond. Vanavond presenteren zij samen met D66, PvdA en VVD een coalitieakkoord en dat is dan ook wat mijn fractie betreft een felicitatie waard. Enerzijds begrijp ik de teleurstelling van partijen die in tegenstelling tot de nieuwe coalitiepartijen wèl zetels bij de verkiezingen hebben gewonnen en toch niet mee mogen doen. Anderzijds beschikt de coalitie van 5 partijen over 19 zetels. En dat kun je - zeker in deze tijd van versnippering – een royaal draagvlak noemen.

Dan het coalitieakkoord. Daar heeft het CDA behoorlijk wat zorgen over. En dan laat ik de innerlijke tegenstrijdigheden van de tekst als zichtbare sporen van maandenlange onderhandeling, maar even buiten beschouwing. Wij hebben zorgen over de financiën, het woonbeleid, het mobiliteitsbeleid, de jeugdzorg en de positie voor ouderen in Rijswijk. Ik stip ze even aan in de hoop dat de coalitie daar straks toch haar voordeel mee kan doen.

Ik begin met de ouderen. Dat we er daar relatief veel van hebben in Rijswijk is niet nieuw, maar waarom ze dan toch steeds als probleem ten tonele worden gevoerd ontgaat mijn fractie ten ene male! Volgens de coalitie moeten ouderen vooral doorstromen om hun woning vrij te maken voor jongeren. Ouderen vragen maatschappelijke ondersteuning waar dus kwaliteit maar eens tegen kwantiteit moet worden afgewogen (in tegenstelling tot jeugdzorg waar geld geen rol speelt) en ouderen moeten vooral zelfredzaam zijn. Met andere woorden: zoek het maar uit. Weet dat wij als CDA juist aandacht en zorg zullen blijven vragen voor ouderen. Niet als probleem, maar als een belangrijk en soms kwetsbaar deel van onze Rijswijkse bevolking.

Kijken we naar jeugdzorg dan zien we tot onze schrik dat wethouder Bentvelzen kennelijk de ambitie heeft laten varen om daar eens een keer fors prioriteiten te gaan stellen. Voor bijna één op de acht kinderen wordt een beroep op jeugdzorg gedaan. Ieder jaar tonnen, zelfs miljoenen tekort. Er was een ombuiging beloofd. En nu? Nu lezen we: financiering is niet bepalend, we kijken naar wat gezinnen nodig hebben. Jeugdzorg als een natuurverschijnsel, waar straks de kennelijk de wal het schip moet keren. Zeer zorgelijk vinden wij.

Het meest opvallend is dan ook dat in dit maandenlang voorbereide akkoord, elke financiële onderbouwing ontbreekt. In Rotterdam is een volledige kostenbegroting met dekking bijgevoegd, in buurgemeente Leidschendam-Voorburg is een kostenindicatie meegegeven. In Rijswijk? Helemaal niks! En dat gecombineerd met het feit dat de toezegging ontbreekt om de belastingdruk gelijk te houden – iets waar de VVD toch altijd heel erg aan hecht – geeft aan dat dit een 'freeride' lijkt te worden op kosten van de Rijswijkse inwoners.

En dit dreigt een hele dure coalitie te worden. Want we gaan weer volop sociale huurwoningen laten bouwen. De middeninkomens waar het vorig college zich sterk voor maakte worden weer aan de kant geschoven. We gaan weer grond subsidiëren voor de woningcorporaties. Die hadden al meegewerkt aan de PvdA verkiezingscampagne. Met de bekende slogan én-én. Wij kunnen onderhoud plegen en tegelijk nieuw bouwen. Het is te hopen dat de lijsttrekker van de PvdA als wethouder ook denkt aan het belang van onze Rijswijkse inwoners die ondanks die slogan al vele jaren zuchten onder achterstallig onderhoud van hun sociale huurwoning. De omringende gemeenten in onze regio gaan weer achterover leunen. Ja hoor, Rijswijk knapt het wel op, onze taakstelling. Geen woningen met veel tuin in Pasgeld, maar hoogbouw met sociale huurappartementen. En voor wie? 25% Rijswijkse woningzoekenden, en de rest dus voor Haagse minima en voor arbeidsmigranten waar het coalitie akkoord mee opent. Ook problemen die om een oplossing vragen, maar waarom door Rijswijk. Wij zijn al koploper! De Rijswijkse inwoners gaan dus vooral alleen meer belasting betalen. En de lerares uit de krant die vorige week maar weer naar Zeeland terugging omdat ze hier in de regio geen passende woning kan krijgen. Die heeft hier ook niks aan! (al snel een te hoog inkomen voor sociale woning).

Tot slot mobiliteit. Laat ik een beetje positief afsluiten. Niet wachten op uitvoeringsplannen of implementatienotities, maar gewoon het vastgestelde Mobiliteitsbeleid toepassen in de huidige plannen voor stadsontwikkeling. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Meteen maar even concreet: Gaan we die parkeerplaatsen in de ontwikkeling Kesslerpark - pal naast ons prachtige knooppunt met openbaar vervoer - dan ook echt terugdraaien? En zijn de verkeersregelinstallaties aan de Burg. Elsenlaan nu al aangepast om files bij het Havenkwartier te voorkomen? Ze waren vorig jaar toegezegd, maar de files staan er nog steeds en er is nog geen woning gebouwd.

Behoorlijk wat zorgen voorzitter, waarvan ik hoop dat dit college ze gaat aanpakken. Ik heb gelukkig geen Facebook of Twitter, maar als ik de verre vakantiebestemmingen van de onderhandelaars de afgelopen weken voorbij hoorde komen, dat neem ik aan dat er ruimschoots tijd en energie is om de plannen in dit akkoord bij te stellen. Ik hoop het althans voor Rijswijk. Dank u wel.'

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.