20 oktober 2022

Ook energietoeslag voor lage middeninkomens!

Het CDA Rijswijk wil dat huishoudens met een laag middeninkomen ook de energietoeslag van eenmalig € 1.300,- kunnen aanvragen. Op dit moment is deze energietoeslag alleen beschikbaar voor huishoudens met een inkomen dat lager is dan 130% van de geldende bijstandsnorm.

Menno van Enk, fractievoorzitter: ‘de energietoeslag is nu alleen beschikbaar voor huishoudens met een laag inkomen. Huishoudens met IOAW, IOAZ of bijstand krijgen de € 1.300,- automatisch, andere huishoudens moeten de toeslag aanvragen. Het CDA wil dat de inkomensgrens voor het aanvragen van deze eenmalige toeslag naar lager dan 150% van de geldende bijstandsnorm’ gaat. Net als in Utrecht bijvoorbeeld. Dan komen meer huishoudens in aanmerking, juist ook de huishoudens met een baan met een lager inkomen. Ook zij hebben te maken met fors gestegen energiekosten en hebben het financieel zwaar. Het CDA wil hen met dit voorstel ondersteunen.’ 

‘Het kan een algemene maatregel zijn voor alle huishoudens die voldoen aan de inkomensgrens, of alleen voor die huishoudens die ook echt te maken hebben met fors gestegen energiekosten vanwege een variabel energiecontract. We vragen het college hier snel en goed naar te kijken’, vervolgt Menno van Enk. 

Dit voorstel kan mogelijk deels worden gefinancierd door de Witgoedregeling niet in te voeren. Het college stelt € 400.000,- beschikbaar voor het vervangen van oudere koelkasten, koel-vriescombinaties, afwasmachines en wasmachines. Het CDA ziet veel haken en ogen aan deze regeling en ziet liever een uitbreiding van de groep huishoudens die de energietoeslag kunnen aanvragen. 

Menno van Enk heeft tijdens het Forum Stad en Samenleving d.d. 18 oktober dit voorstel toegelicht aan de andere fracties en het college. Er was veel bijval van andere fracties en de Witgoedregeling en de regeling voorzetramen is opgeschort. Het CDA Rijswiijk gaat nu in overleg met andere fracties om tot een goed totaalpakket te komen. 

Zie ook: https://www.rodi.nl/rijswijk/financieel/315242/flyerende-jongeren-gratis-wasmachines-en-doe-het-zelf-voorzetra

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.