03 november 2020

Op naar de Rijswijkse begroting…

Deze week wordt in de gemeenteraad weer de begroting behandeld. En er is dit keer wel heel wat financiële pijn te verwerken. Daarom net als vorig jaar voor u een tussenbericht uit de gemeenteraad van de CDA-fractie Rijswijk.

Belastingverhoging?
De Vereniging Eigen Huis was uit voorzorg al een petitie gestart. Tegen al die gemeenten die nu tijdens de crisis wel de belasting zullen verhogen. Dat doet Rijswijk dus niet. De OZB gaat niet omhoog. Het college is er met veel moeite in geslaagd de tering naar de nering te zetten. Goed nieuws, want dat is in deze tijden bepaald geen gemakkelijke opgave geweest! Daarvoor moet onder andere wel 10% in de uitgaven voor subsidies moeten worden gekort. Het college zal binnenkort een voorstel voor herverdeling doen.

Het gaat niet alleen om geld in deze crisis
Om te beginnen: De Corona crisis legt ook maatschappelijk veel druk op mensen. Zorgen over ziekte of inkomen. En verdriet over verlies van dierbaren. Het CDA wil daarom de inspanning van de gemeente op het gebied van Welzijn opvoeren. Vooral het bestrijden van eenzaamheid, waar veel Rijswijkers last van hebben. Of ondersteuning van gezinnen met kinderen en thuiswerkende ouders. De gemeente moet daarbij creatief handelen. In goede samenwerking met welzijnsinstellingen, mantelzorgers, kerken, woningcorporaties en verenigingen. De uitzonderlijke omstandigheid van deze pandemie vraagt daar om. 

Van bezuinigen uitgezonderd: Handhaving en Onderhoud
Het CDA pleit voor meer toezicht op straat. Ook al zijn er plannen voor cameratoezicht. Dit mag van ons niet in de plaats komen van het persoonlijk toezicht op straat door politie en BOA’s. Het CDA wil ook graag werkzoekenden in Rijswijk op vrijwillige basis inzetten als ondersteunend toezichthouder. Bij de bestrijding van illegale afvaldumping bijvoorbeeld. We kennen de stapels … naast de containers. 

En wij komen bij deze begroting opnieuw met een financiële dekking om het onderhoud van straten en groen te verbeteren. Het lijkt nog niet op het Rijswijk zoals de meesten van ons dat van oudsher kennen. Bewoners en ondernemers klagen daar over. En…het licht op straat is nog steeds niet overal aan!

Wat moet er dan goedkoper?
De kosten van sociale voorzieningen blijven stijgen. Dat zal bij toenemende werkloosheid onvermijdelijk zijn. Maar wij horen ook klachten van mensen die een verzoek doen om technische aanpassingen in huis of om huishoudelijke hulp. Regelgeving kan in deze sector zo ingewikkeld zijn, dat mensen op een muur van bureaucratie stuiten. Daarom willen wij niet alleen professionals het systeem door laten lichten. Ook de mensen zelf moeten meepraten over het schrappen van onnodige regels en procedures. Mensen die zorg nodig hebben, moeten in Rijswijk goed geholpen worden. Dus onder het motto “Snappen of Schrappen” moet er sneller, én goedkoper worden gewerkt. 

Opbrengst aandelenverkoop Energiebedrijf 
Net als andere gemeenten heeft Rijswijk voordeel gehad bij de verkoop van het bedrijf Eneco.  Van de 70 miljoen opbrengst is 20 miljoen aan de reserve toegevoegd. Dat was hard nodig om tegenvallers uit voorgaande jaren goed te maken. Maar 50 miljoen blijft in de begroting nog besteedbaar. Als gemeenteraad hebben we afgesproken dit op een verantwoorde manier te gaan investeren. Aan zaken waar de gemeente en haar inwoners nog lang profijt van kunnen hebben. Daar zal de komende maanden over na worden gedacht. Misschien hebt u als u dit leest een goed idee? 

Dit is onze inzet bij de begroting 2021. Heeft u ideeën of suggesties voor ons? Laat het ons weten. Op [email protected] of via 06-53960543

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.