20 mei 2021

Pinguïns krijgen nieuwe plek in de Bogaard

Vanaf deze week zijn de pinguïns weer in Rijswijk te bewonderen. Wel op een nieuwe plek; het Bomenplein, in het hart van ‘In de Bogaard’. Wethouder cultuur Johanna Besteman was aanwezig om het beeld te onthullen.

Wethouder Besteman: ‘Voor de inwoners uit Rijswijk zijn de pinguïns  een stuk jeugdsentiment en ik ben blij dat het beeld nu weer een mooie plek in ons stadshart heeft gekregen.’ Het beeld van de twee pinguïns met jong stond jarenlang aan de Prins Johan Frisopromenade.  Het is in 1966 gemaakt door beeldhouwer Gerard van Remmen en was altijd een bekende ‘fotoplek’ in de Bogaard. Veel kinderen en gezinnen zijn vroeger op de foto gegaan met de pinguïns.

In verband met transformatie van het voormalig belastingkantoor tot woongebouw ‘De Generaal’ verdween het beeld enige jaren geleden uit het gebied ‘In de Bogaard’. Maar nu is het beeld terug op een nieuwe plek: het Bomenplein dat centraal ligt in het winkelcentrum. Besteman: ‘De plek is zorgvuldig gekozen  namelijk in het hart van ‘In de Bogaard’, afgestemd met de kunstcommissie en de winkeliers. Hier staan al 27 berkenbomen en een aantal bankjes. Door de bebouwing rondom is er weinig wind en aangenaam vertoeven. Het Bomenplein is daarom uitermate geschikt voor de pinguïns.’ De pinguïns blijven straks ook na de herinrichting van de openbare ruimte op het bomenplein staan.

Foto wethouder Johanna Besteman (fotograaf: E. Dijkgraaf)

Bron: rijswijk.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.