09 juli 2020

Van pillen naar positief opvoeden

Van het plakken van etiketten naar hulp die helpt

Het aantal kinderen dat gebruik maakt van jeugdzorg is hoger dan ooit tevoren en groeit nog steeds. In 2015 kreeg 7,9% van de jongeren jeugdzorg. In 2019 is dat ruim 11%. Dat is maar liefst 1 op de 9 jongeren. Trajecten duren steeds langer en er wordt steeds meer en duurdere specialistische zorg ingezet met als gevolg grote financiële tekorten. De afgelopen 2 jaar had Rijswijk ruim €4 miljoen tekort op jeugdzorg. De geldkraan staat wagenwijd open.

De vraag naar jeugdzorg blijkt oneindig, maar de gemeentelijke middelen zijn dat niet. In een gemiddelde klas zitten 4 jongeren met dyslexie. Het aantal recepten voor ADHD medicatie is de afgelopen tien jaar verviervoudigd en we zien veertig keer zoveel jongeren met autisme als veertig jaar geleden. Zelfs met de grote financiële tekorten die  Rijswijk heeft kampen we met oplopende en aanhoudende wachtlijsten in de jeugdzorg. Dat betekent dat voor de jongeren die de zorg echt nodig hebben, deze allang niet meer altijd direct beschikbaar is. Dat moet echt anders.

Van pillen naar positief opvoeden
Om de jeugdhulp weer in normale banen te leiden en het financiële tekort  terug te dringen heeft  het CDA bij het kaderdebat ingezet op een andere aanpak van jeugdzorg. “Ons stelsel van jeugdzorg is vooral gebaseerd op het stellen van diagnoses. We hebben weinig geduld met probleemgedrag en jongeren met afwijkend gedrag krijgen al snel een etiket opgeplakt”, aldus raadslid Annemie Koegler.

Wij gunnen jongeren een gezonde start en denken dat  als we te snel grijpen naar middelen als zware jeugdzorg, een kind dat het hele leven met zich meedraagt. In plaats van het plakken van al deze etiketten en toewijzen van specialistische zorg moeten we inzetten op hulp die vooral gericht is op preventieve maatregelen en ondersteuning in de eigen sociale omgeving.

Toegang bewaken
Om te komen tot deze meer preventieve aanpak is het nodig dat doorverwijzers zoals huisartsen, medisch specialisten en het jeugdteam anders naar hulpvragen van jongeren gaan kijken. Hulpvragen moeten veel minder snel gemedicaliseerd worden. Heb je eenmaal een etiket opgeplakt gekregen, kom je daar vaak de rest van je leven niet meer van af.  

Daarom heeft het CDA zich hard gemaakt voor een klein team van professionals dat de toegang tot jeugdzorg bewaakt. Een nuchter gemeentelijk beleid is daarbij cruciaal.  “Alle kinderen groeien gezond op dat  is een mooie kerstwens, maar kan geen beleid zijn van de gemeente. Jeugdhulp is gewoonweg niet de oplossing voor ieder probleem. Sterker nog; het moet juist normaal zijn op te groeien zonder jeugdhulp”, aldus raadslid Annemie Koegler.  Realistische verwachtingen dienen centraal te staan en verantwoordelijkheden moeten daar worden belegd waar ze thuishoren. Het zijn immers de ouders die primair verantwoordelijk zijn voor het opvoeden en welzijn van hun kinderen.

Andere inkoopstrategie
Daarnaast hebben we gepleit voor een andere inkoopstrategie om zo meer grip op de jeugdzorg te krijgen. Het Servicebureau H10 ,dat nu onze jeugdzorg gezamenlijk voor 10 gemeentes inkoopt,  slaagt er ondanks kostenverhogingen maar niet in om efficiënter en effectiever jeugdzorg in te kopen. Er wordt zaken gedaan met 175 verschillende aanbieders. Hier hebben we totaal geen grip en controle op. Daarom heeft het CDA in haar motie verzocht om het aantal aanbieders waar zorg ingekocht wordt terug te dringen naar een zo’n beperkt mogelijk aantal.

De motie die door het CDA is ingediend werd gesteund door de fracties van GBR, Wij, BVR en Rijswijks belang. Tijdens het kaderdebat is de motie overgenomen door de wethouder. Dit betekent dat er in Rijswijk eindelijk concrete maatregelen genomen gaan worden om te komen tot die andere aanpak van jeugdzorg en het terugdringen van financiële tekorten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.