03 april 2021

Verenigingsondersteuner helpt clubs

Sinds de uitbraak van de pandemie hebben veel verenigingen en clubs het zwaar. Het is moeilijk om zonder activiteiten de bestaande leden vast te houden en ook het werven van nieuwe leden of vrijwilligers valt lang niet altijd mee. Daarom is de gemeente Rijswijk dan ook erg blij met Tamar van Dijk. Zij helpt als namens de gemeente als Verenigingsondersteuner clubs en verenigingen bij hun vraagstukken.

Wethouder Johanna Besteman (CDA) is erg enthousiast over het gemeentelijk beleid op het gebied van verenigingsondersteuning. “We willen graag dat kinderen op een positieve manier opgroeien in de stad. Op een manier waarop hun persoonlijke talenten helemaal tot zijn recht komen. Door aan te sluiten bij een passende club of vereniging ontwikkel je die talenten niet alleen verder, je doet ook nieuwe sociale contacten en vaardigheden op. Een echte win-winsituatie dus.”

Rijswijk kent gelukkig een rijk en actief verenigingsleven. Dat wil wethouder Besteman dan ook graag zo houden. “We merken dat de pandemie voor veel verenigingen een enorme impact heeft. Het is moeilijk om activiteiten te ontplooien en er zijn gederfde inkomsten doordat de kantines van clubs noodgedwongen gesloten moeten blijven. Ook hebben veel verenigingen hun beleid door corona aan moeten passen en vaak moeite om juist nu vrijwilligers of nieuwe leden te werven. Daar willen we graag bij ondersteunen.”

In haar rol als verenigingsondersteuner helpt Tamar van Dijk vanuit team Brede Impuls clubs en verenigingen met al hun vragen. “Dat kan op communicatief gebied zijn maar ook hoe je fondsen moet werven. Daarnaast begeleiden we op verzoek trainers hoe je met kinderen of bepaalde situaties om kunt gaan, maar ook bestuurders met het geven van richting aan de vereniging.” Daarbij benadrukt Tamar dat het niet alleen gaat om sportverenigingen maar ook die op het gebied van kunst en cultuur.

Mauricio, voorzitter van Inter Amicos uit Rijswijk, is een van de verenigingen die bij Tamar aangeklopt heeft. Hij kan wel wat hulp gebruiken bij het werven van nieuwe vrijwilligers.

Heeft uw vereniging ook een vraag of kan u wel wat ondersteuning bij uw vraagstukken gebruiken? Neem dan contact op met Tamar van Dijk via t.vandijk@haaglandenbeweegt..nl of bel via 06 43009298. Tamar is bereikbaar op maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag.

Wethouder Besteman benadrukt dat het doen van vrijwilligerswerk vooral ook erg leuk is. “Je doet niet alleen op een leuke manier nieuwe contacten op, je draagt ook heel concreet een steentje bij aan het verenigingsleven van je eigen woonplaats. Ik roep iedereen dan ook op om vrijwilligerswerk te gaan doen. Met zoveel clubs en verenigingen in de stad is er altijd wel iets te vinden wat bij u past.

Bron: Groot Rijswijk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.