15 maart 2018

Aan de slag met veiligheid rondom metrostations

De afgelopen jaren is geïnvesteerd in veiligheid in de metro, bijvoorbeeld door het aanstellen van extra toezichthouders. Dit is een goed begin en heeft zijn nut al bewezen, maar we zijn er hiermee nog niet. Veiligheid in de metro is immers fijn en belangrijk, maar wanneer men zich op of om een metrostation niet veilig voelt, zal het gebruik van de metro toch achterblijven. Op dit moment zijn er namelijk stations die door reizigers gemeden worden.

Kandidaat-raadslid Alex Hallema heeft daarom een inventarisatie gehouden welke metrostations in onze stad als onveilig worden ervaren worden. Daar is de volgende top-5 uitgekomen: Zalmplaat, Rijnhaven, Maashaven, Delfshaven en Binnenhof.

Het verhogen van het veiligheidsgevoel en het daadwerkelijk verbeteren van de veiligheid op, in en rond de metrostations kan deels bereikt worden door extra cameratoezicht. Op dit moment zijn alle metrostations al voorzien van camera's. Dit is nu echter beperkt tot de perrons. Wanneer ook rondom het station cameratoezicht aanwezig is, komt dit ten goede van zowel preventie als opsporing. Cameratoezicht is bovendien één ding, maar niets geeft zo'n veilig gevoel als menselijk toezicht. Door functies slim te combineren, kan er voor worden gezorgd dat er mensen op of bij het station zijn om een oogje in het zeil te houden. Denk dan aan winkels of bewaakte fietsenstallingen.

Er zijn nog meer, relatief eenvoudige maatregelen waar aan gedacht kan worden in de aanpak van het verbeteren van het veiligheidsgevoel. Zo kan ook een schone en nette buitenruimte het gevoel van veiligheid vergroten. Door een kleine investering in verlichting kan ook een grote vooruitgang worden behaald. Wanneer het donker is rondom het metrostation, geeft dit 's avonds immers een onveilig gevoel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.