
11 april 2025
22 januari 2025 4 minuten lezen
Nieuwe woningen op Scheveningen en in Mariahoeve, het grondbeleid en de taalaanpak. Allemaal onderwerpen waar de Gemeenteraad op donderdag 23 januari over in debat ging én waar de CDA-fractie moties op indiende om het beleid bij te sturen.
Doorstroming in een samenhorig Mariahoeve
Het voormalige schoolgebouw van CBS Waalse Louise de Coligny wordt herontwikkeld naar 50-60 betaalbare huurwoningen. Veel senioren in Mariahoeve zijn op zoek naar een kleinere, betaalbare huurwoning en zijn bereid om uit hun gezinswoning te verhuizen. . Zo komen er ook weer grotere woningen beschikbaar voor gezinnen in de wijk. Maar dan moeten er wel nieuwe huurwoningen komen die voldoen aan de woonbehoefte van senioren. Om de nieuw ontwikkelde huurwoningen ook echt toe te wijzen aan ouderen uit de buurt diende raadslid Hinke de Groot de motie ‘Seniorenwoningen voor de doorstroming Mariahoeve’ in. Daarnaast is met steun van het CDA een voorstel aangenomen om tegemoet te komen aan de wens van bewoners uit Mariahoeve om naast sociale huur ook middeldure huurwoningen te realiseren.De onderste laag van dit nieuwe gebouw zal gebruikt worden voor maatschappelijke ruimte. Dit vindt het CDA belangrijk omdat hiermee ook wordt gewerkt aan meer ontmoetingsruimte voor een samenhorige woonomgeving. Met de motie ‘Voorzieningen voor de buurt’ roept Hinke de Groot op om samen met de buurt de invulling van de te bepalen en daarbij specifiek te verkennen of er een gemeenschappelijke buurtkamer of ruimte voor maatschappelijke organisaties gerealiseerd kan worden.
“Het is belangrijk dat we via doorstroming gezinnen naar de wijk kunnen trekken en plekken maken waar de buurt kan samen komen. Zo werken we aan een levendig Mariahoeve, met genoeg voorzieningen” – Hinke de Groot, raadslid
Samen met de buurt aan de slag voor mooie en bereikbare woningen op Badhuisweg Scheveningen
Al lange tijd ligt het stuk grond naast het benzinestation aan de Badhuisweg en Harstenhoekweg leeg. Ondanks dat er een plan lag om hier wat aan wat de doen vond het CDA het eerste plan niet passend en hadden we veel vragen over het ontwerp, bouwmassa, en de verkeersafwikkeling. Het CDA is blij dat de wethouder dat plan heeft ingetrokken, en er samen met de ontwikkelaar nu een beter plan ligt met meer betaalbare koopwoningen. Het CDA is ervan overtuigd dat je in samenwerking met de buurt en de Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen altijd tot een betere ontwikkeling komt. . Daarom roept raadslid Hinke de Groot het college op een structureel overlegplatform vanuit de gemeente te faciliteren met de gemeente, de buurt, bewonersorganisatie BNS en de ontwikkelaar. Hierin kunnen in de vervolgfase keuzes worden voorgelegd over het architectonische ontwerp en de toewijzing van de koopwoningen. Lees hier de motie ‘Structureel overlegplatform samen met de buurt’.
Om de nieuwe woningen straks ook goed bereikbaar te maken en de bijkomende verkeersdruk voor de buurt te verminderen, diende Hinke de Groot de motie ‘Regel bereikbaarheid en verkeersvoorzieningen bij Badhuisweg 4’ in. Hierin wordt het college gevraagd voorafgaand de oplevering van de woningen een besluit te nemen voor het verbeteren van de vergroening, doorstroming en veiligheid bij de kruising en daarbij ook de optie van een ovale rotonde te verkennen.
“Het CDA is ervan overtuigd dat je in samenwerking met de buurt en de Bewonersvereniging Noordelijk Scheveningen altijd tot een betere ontwikkeling komt” – Hinke de Groot
Maak ook leefbaarheid en voorzieningen thema in het gemeentelijk grondbeleid
In het huidige voorstel staat dat een actievere houding van de gemeente in grondbeleid nodig is om de grote ruimtelijke ambities te realiseren. De Nota Grondbeleid 2024 maakt geen keuzes over welke gemeentelijke ambities het belangrijkst zijn. Maar het CDA mist wel het belang van leefbaarheid en voldoende voorzieningen bij ruimtelijke ontwikkelingen en woningbouw. Daarom diende raadslid Hinke de Groot het amendement: ‘Grondbeleid ook voor leefbaarheid en voorzieningen’.
“We moeten blijven werken aan een leefbare stad. Het realiseren van ruimte voor zorg, onderwijs en sport mogen we niet vergeten, ook niet als we als gemeente zelf de grond in bezit hebben.” – Hinke de Groot, Raadslid
Betrek het maatschappelijk middenveld bij de taalaanpak
Laaggeletterdheid is ook in Den Haag een belangrijk thema. Als CDA zijn we trots op de vele maatschappelijke organisaties en haar vrijwilligers die keihard werken om iedereen in Den Haag de Nederlandse taal te laten beheersen. Deze organisaties zijn immers ook de plek waar veel mensen de taal kunnen blijven oefenen. Toch worden deze organisaties onvoldoende als partner gezien. Daarom diende het CDA mede namens fractievertegenwoordiger Jolijn Standhardt de motie: ‘Maatschappelijk middenveld als taalpartner’ in. Deze motie roept op om maatschappelijke organisaties uit te nodigen om hun ervaringen uit de stad te delen en te delen welke behoefte ze hebben om hun werk beter te doen. We vragen het college deze input mee te nemen in de evaluatie van de Haagse taalaanpak. Helaas is de motie niet aangenomen.
“Om een taal goed te leren moet je het ook spreken. Maatschappelijke organisaties spelen daar een cruciale rol bij: in de wijk, laagdrempelig en verbindend. Vergeet ze dus ook niet bij de Haagse taalaanpak!” – Jolijn Standhardt, fractievertegenwoordiger
Kindervragenuur
Voorafgaand aan de raadsvergadering was er ook weer een kindervragen uur. Leerlingen van de Duinoordschool, Prinses Marijkeschool en OBS Benoordenhout vroegen de raads- en collegeleden allerlei vragen. Van afval op straat tot nieuwe speeltuinen. Hinke de Groot beantwoorde namens de CDA-fractie de vragen.