De afgelopen weken was de Schiedamse gemeenteraad in de ban van de regeling vrij reizen voor minima. En terecht, het is een regeling waar volop gebruik van werd gemaakt en die als zeer positief werd ervaren door de doelgroep. Helaas wordt de gemeente gedwongen door de RET om afscheid te nemen van een groot deel van de regeling. De RET heeft namelijk besloten om de kosten voor de regeling te verdrievoudigen, waardoor de regeling niet meer betaalbaar is binnen de begroting van Schiedam.

Om te voorkomen dat de mensen die afhankelijk zijn van deze regeling in de problemen komen, heeft het college gezocht naar een oplossing. We zijn blij met de uiteindelijke oplossing dat de gemeente alle gedupeerde een gratis fiets zal aanbieden, zodat ze zich gemakkelijk kunnen blijven verplaatsen door de stad. 

Jammer genoeg was niet elke partij even behulpzaam of bereid om een oplossing te vinden. De PvdA bijvoorbeeld vond het een mooi moment om, drie en een half jaar voor tijd, de campagne af te trappen. Of zoals ze het zelf zeggen in hun laatste blogbericht “De campagne is begonnen!!”. Nee, de partij die normaal gesproken een partner is bij het opkomen voor mensen met een smallere beurs, was de afgelopen weken ver te zoeken. 

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 25 september heeft de fractievoorzitter, mevrouw Zwang (PvdA), op geen enkel moment een poging gedaan om een inhoudelijk bijdrage te leveren. Dit terwijl een week ervoor, tijdens de raadcommissie van 18 september, de PvdA had beloofd om met een alternatief voorstel te komen voor de financiering van de regeling. Tijdens de gemeenteraadsvergadering bleek dit een loze belofte te zijn. De PvdA kwam niet met een voorstel om over te debatteren, maar had wel de tijd gevonden om een smakeloze advertentie te plaatsen in het Stadsblad. In deze advertentie werd de coalitie ervan wordt beschuldigd dat ze tevreden zijn met het afschaffen van de regeling. Het CDA Schiedam, onderdeel van de coalitie, is verre van blij met de afschaffing van de regeling, maar realiseerde zich dat de gemeente gewoon simpelweg het geld niet heeft voor de voortzetting. Het is jammer dat de PvdA tijdens deze discussie geen constructieve bijdrage heeft kunnen leveren.

‘De campagne is begonnen?’ Blijkbaar betekent dit dat er niet meer kan worden meegedacht over ideeën die Schiedam beter maken. Het CDA Schiedam roept op om de campagne nog even uit te stellen tot 2022 en nu samen te gaan bouwen aan een beter Schiedam. Beste PvdA, doen jullie mee?

Andreas Lepidis, Fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.