Je huis is je thuis, daarom is het belangrijk dat je je gekend weet en veilig voelt. Je huis is ook het antwoord op de vraag “Waar kom je vandaan?”. Iedereen is onderdeel van een wijk of van een buurt. Een gemeenschap biedt vrijheid en geborgenheid. Het CDA wil gemeenschappen bouwen en dat is veel meer dan een woning. Want ‘it takes a village to raise a child’. Voor ieder van ons geldt dat wij pas tot ons volle recht komen in relatie tot anderen.

Tegelijkertijd is er een wooncrisis die gemeenschappen onder druk zet en mensen een thuis onthoudt. De doorstroming stokt, want de woningvoorraad sluit niet aan op de vraag. Veel jongeren kunnen de stap naar hun eerste woning niet zetten. Ook ouderen zoeken vergeefs naar een gelijkvloerse woning, bijvoorbeeld in een hofje. Veel steden zijn voor gewone huishoudens onbetaalbaar geworden. Kopen is lastig en voor een huurhuis moet je jaren wachten. Inmiddels scoort Zuid-Holland het slechtst op het gebied van tevredenheid met de woonomgeving. Dat heeft te maken met sociale kenmerken zoals vertrouwen, veiligheid en vrijwilligerswerk, maar ook luchtkwaliteit, voldoende natuur en bereikbaarheid. Al die zaken samen noemen we ‘brede welvaart’. Deze brede welvaart is onze maatstaf nu we samen bouwen aan gemeenschappen. De mens leeft niet bij brood alleen en ons thuis is meer dan stenen.

Wat heb je aan een mooi appartement, als het fijnstof op je balkon je naar binnen jaagt? Wat heb je aan een eengezinswoning, als je liever samen wilt wonen met leeftijdgenoten? Wat heb je aan woningen in de stad, als je in je dorp wilt blijven wonen? Wat heb je aan een sociale huurwoning, als je je niet thuis voelt in de wijk? Waar andere partijen zich blind staren op bouwen-bouwen-bouwen, alleen de metropool of het platteland verheerlijken, kiezen wij voor complete wijken. Aan de vooravond van een grote verbouwing zet het CDA brede welvaart centraal. We gaan aan de slag: zij aan zij met bewonersinitiatieven, maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeenten.

Nieuws

Wat willen we de komende jaren gaan doen?

  • Het CDA laat bij elke ruimtelijke keuze de impact op brede welvaart leidend zijn. Betaalbaarheid, bereikbaarheid, sociale cohesie, veiligheid, groen en luchtkwaliteit zijn minstens zo belangrijk als de aantallen woningen per gemeente.
     
  • Bij nieuwbouw wil het CDA dat duurzaamheid centraal staat en dat betekent voor het CDA niet alleen duurzame materialen, duurzame energie en een groen straatbeeld, maar ook dat de nieuwbouw van vandaag de monumenten worden van de 22e eeuw.
     
  • We koesteren open ruimte tussen steden en dorpen, en beschermen de natuur voor een goede levenskwaliteit. Ook wordt in de nieuwbouwopgave zorg gedragen voor voldoende groenvoorzieningen en ruimte voor recreatie.
     
  • De renovatieopgave om woningen en wijken uit de naoorlogse periode te verduurzamen is drie keer groter dan alle nieuwbouw bij elkaar. Ook transformatie van leegstaande winkels en kantoren hoort hierbij. Hoewel de provinciale rol hierin beperkt is, wil het CDA gemeenten helpen hier effectief beleid op te voeren.
     
  • Gemeenten krijgen ruimte voor organische groei in hun grotere en kleinere kernen. Het CDA vindt dit cruciaal voor de leefbaarheid van kernen op lange termijn. Rapporten als ‘Bouwen in de buurt’ en ‘Straatje erbij’ schetsen de kansen die hier liggen.
     
  • In de grote steden moedigt het CDA kwalitatieve verdichting aan; door meer met hoogbouw (ook van 4 of 5 lagen) te werken kan dit gerealiseerd worden zonder nog meer groen in de steden te verliezen. Naar schatting 70% van de nieuwbouw kan op een goede manier binnen bestaande kernen plaatsvinden.
     
  • Uitbreiding van het bebouwde gebied buiten de steden is wat het CDA betreft een optie, maar niet naar de biodiversiteit hotspots in de provincie. Die moeten beschermd worden. Naar schatting wordt ongeveer 30% van de nieuwbouwopgave gerealiseerd buiten de bestaande kernen. Het CDA is tegen nieuwbouw in de duinen!

  • Het CDA bouwt aan complete wijken. Nieuwe wijken moeten faciliteiten bieden voor wonen, werken, leren, zorg, sport, ontmoeting  en ontspanning. In gebiedsontwikkeling geven we ruimte aan maatschappelijke functies zoals de huisarts, scholen, sport, cultuur, ontmoeting en gebedshuizen, en ook bedrijven(terreinen), horeca en detailhandel. Nieuwbouw gaat altijd samen met goede bereikbaarheid met de auto, fiets en het openbaar vervoer.
     
  • Het CDA wil de nieuwbouwopgave invullen met een betere woningmix van een derde goedkope, middeldure en vrije sector woningen. Hierin wordt ruimte gegeven aan maatwerk per regio. Goede buurten kenmerken zich door een diversiteit aan doelgroepen en type woningen, zodat complete gemeenschappen er gezond, veilig en gezellig kunnen wonen. Dat geldt ook voor mensen die hier tijdelijk komen wonen, zoals expats en statushouders.
     
  • De provincie Zuid-Holland heeft nu een grotere nieuwbouwdruk dan de 8 kleinste provincies samen. Daarom moeten duurzame verbindingen zoals de HSL-Oost en HSL-Noord gerealiseerd worden. Op deze manier verlagen we de ruimtedruk in onze provincie.
     
  • Een goede manier om starters te bedienen is het bouwen van woningen die geschikt zijn voor co-housing, meerpersoonswoningen voor studenten en jongvolwassenen, vaak met gedeelde voorzieningen. Het CDA gaat hierop inzetten voor de woningbouwopgave in Zuid-Holland.
     
  • Samen met werkgevers wil het CDA woonruimte voor internationale werknemers bieden. Hier wordt rekening mee gehouden bij de nieuwbouwopgave.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.