23 oktober 2017

Raadsleden Reny en Sybrinne bezoeken respijthuis in Alkmaar

Veel mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Het CDA waardeert de inzet van mantelzorgers en wil hen graag ondersteunen om overbelasting te voorkomen.

De mantelzorgers moeten daarom een beroep kunnen doen op respijtzorg (vervangende zorg). In een respijthuis kunnen mensen logeren, die zorg nodig hebben, zoals bijvoorbeeld chronisch zieken of mensen die na een ziekenhuisopname moeten aansterken. Door de mantelzorger (tijdelijk) te ontlasten kunnen zij even op adem komen en de zorg voor hun naaste langer volhouden.

Om te zien hoe het in de praktijk werkt zijn de CDA-raadsleden Reny Wietsma en Sybrinne de Vries op bezoek geweest bij een respijthuis in Alkmaar. Zij waren zeer onder de indruk van de gastvrijheid, de inzet van de vrijwilligers, de zorg en ondersteuning die daar wordt geboden.

Reny Wietsma: “Het Respijthuis in Alkmaar is een van oorsprong ééngezinswoning die is verbouwd tot een luxe woning waar maximaal vier hulpbehoevenden als gasten worden verwelkomd en kunnen logeren. In het Respijthuis nemen gemotiveerde vrijwilligers 24 uur per dag de rol van gastheer/-vrouw op zich, gecoördineerd door één professional. De gasten hebben naast begeleiding, soms ook professionele zorg en verpleging nodig. Deze zorg wordt net als bij hen thuis, geboden door de thuiszorg in samenwerking met de huisarts.”

Sybrinne de Vries vult aan: “Bij binnenkomst voelde het huis en de ontvangst direct prettig en warm aan. Een huis waar je met een gerust hart je naaste een paar weken of een paar dagen kunt achterlaten, zodat je als mantelzorger even op adem kan komen. Het is geweldig om te zien dat zoveel vrijwilligers zich hiervoor belangeloos en met hart en ziel willen inzetten. Een diepe buiging voor hun inzet en inspanningen. Het zou mooi zijn als we dit ook in Teylingen kunnen realiseren, zodat ook hier mantelzorgers weten dat hun naaste in goede en vertrouwde handen is als zij moeten bijkomen van de dagelijkse zorg die zij leveren. Het CDA Teylingen zal zich daarvoor hard blijven maken.”

In haar verkiezingsprogramma pleit het CDA dan ook voor de oprichting van een respijthuis. Op initiatief van het CDA heeft de gemeenteraad van Teylingen voorjaar 2017 daartoe een motie aangenomen. Daarin is het college gevraagd om bij de begrotingsbehandeling in november met een voorstel daarvoor te komen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.