28 februari 2020

Afvalbeleid

In december 2019 stond het implementatieplan van het nieuwe afvalbeleid op de agenda en in februari het afvalbeleidsplan zelf. Dit afvalbeleidsplan is een uitwerking van een amendement dat D66, VVD en CDA gezamenlijk op 11 juli 2019 hebben ingediend en dat daarmee feitelijk de basis vormt van dit beleidsplan. De besluitvorming is nog niet afgerond. Belangrijke punten voor het CDA die nog spelen:
 
Gft-voorzieningen hoogbouw. In het implementatieplan kwam het college onverwachts met het voorstel te kiezen voor een verzamelcontainer met pas voor groente-, fuit- en tuinafval (gft) voor de hoogbouw. Daar hangt een heel fors prijskaartje aan. Het CDA heeft aangedrongen op een onderzoek naar de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden voor het inzamelen van GFT voor de hoogbouw inclusief onderzoek naar de ervaringen van andere gemeenten met het inzamelen van GFT voor hoogbouw. In april kunnen wij de resultaten van het onderzoek verwachten.
 
Monitoring duurzaamheidsresultaten. Wij hebben een tegenstrijdigheid geconstateerd in het raadsvoorstel versus het beleidsplan over monitoring van duurzaamheidsresultaten. De monitoring zal worden gestart tijdens de voorbereiding, dus in dit jaar.
 
Beloningskorting. Over de beloningskorting (een beter woord is heffingskorting) is in de commissie DEB het meest gesproken. Vrijwel alle partijen hebben uitgesproken de voorgestelde beloningssystematiek niet uitdagend en stimulerend genoeg te vinden en dat daar verandering in zou moeten komen om de doelstellingen te kunnen halen. Het college had een andere mening: alleen met de voorgestelde systematiek kunnen de doelstellingen gerealiseerd worden. Als de systematiek aners gaat worden, moet ook financiële dekking worden gevonden. Er zal binnenkort een bijeenkomst worden gehouden waar hopelijk een goede middenweg kan worden gevonden.
 
Juridische houdbaarheid. Ook de juridische houdbaarheid van de beloningsconstructie staat ter discussie. Het college heeft daarover advies gevraagd bij een juridisch kantoor maar het advies klinkt niet overtuigend. Er zal nu een second opinion worden gevraagd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.