10 november 2020

Algemene beschouwingen Begroting 2021-2024

Algemene beschouwingen Begroting 2021-2024.

In de gemeenteraad van donderdag 5 november 2020 zijn de algemene beschouwingen voor de begroting voor 2021-2024 gehouden. Onze fractievoorzitter Reny Wietsma heeft toen de CDA visie toegelicht:

De komende jaren zijn bepalend hoe vitaal en veerkrachtig onze gemeente is. De begroting in een oogopslag op bladzijde vijf geeft een lege pagina. En zo voelt het op dit moment ook. De wereld vertraagt door corona en dit werkt ook door in de gemeentepolitiek.

Ondanks de onzekere tijd en de beperkingen die hierin meespelen kijken we graag vooruit en maken we er het beste van.  Als gemeente zijn we er voor de inwoners. Het is belangrijk dat inwoners de gemeente dichtbij ervaren en dat ze met hun hulpvraag terecht kunnen. Een fysiek aanspreekpunt blijft essentieel.

Dan de begroting zelf. In de eerste plaats namens het CDA onze dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt. We weten dat de organisatie flink zijn best doet op dit stuk en dat dit tijdens deze coronatijd van thuis werken niet meevalt.

Het proces van kadernota naar deze begroting verdient absoluut niet de schoonheidsprijs.

Het financiële perspectief is voor de komende jaren niet positief. Dat is zachtjes uitgedrukt.

De coalitie heeft het financiële denkwerk uit handen genomen van het college door vroegtijdig meer geld uit de algemene reserve beschikbaar te stellen. Dit was niet nodig en het is jammer voor de samenwerking met de andere partijen in de Raad, ook vanwege de titel van de begroting: ‘samen maken we de toekomst’

‘Actief en dichtbij’ was de titel van het CDA verkiezingsprogramma in 2018.  Met dat verhaal in het achterhoofd willen we graag de toekomst graag samen maken. Het CDA heeft een aantal speerpunten waar wij waarde aan hechten.

Kijkend naar het meerjarenperspectief. Waarom zijn voor 2022 t/m 2024 geen sluitende begrotingen gemaakt? Hier hadden minimaal concepten voor kunnen zijn om te gebruiken als er tegenvallers zijn in de begroting 2021.

De oplossingsrichtingen van het college voor het financieel meerjarenperspectief ga ik in vogelvlucht langs.

  • We zijn niet voor erfpacht;
  • We willen het budget voor Meermaker uit de begroting halen;
  • We zijn voor uitstel van investeringen onderhoudsplannen mits veilig; 
  • We zien een flinke bezuiniging bij de ISD. Is dit efficiency? We willen namelijk geen verschraling van zorg;
  • Wij zijn niet tegen verhoging van de OZB;
  • We zien opmerkelijk genoeg geen bezuinigingen op de speerpunten en ambities van Vitaal Teylingen;
  • Wij zijn voor een functionaris subsidieverwerving. (Zie ook onze eerdere moties 2016 en 2019.

Voor de ambities van Vitaal Teylingen worden de algemene reserve gebruikt. Het CDA vindt dat de algemene reserve moet worden gebruikt voor incidentele uitgaven met (structureel) maatschappelijk rendement. Projecten waar onze inwoners blij van worden. Bijvoorbeeld het vervangen van een sportaccommodatie als de Wasbeek, de bouw van een nieuwe sporthal of een multifunctionele accommodatie. De speerpunten uit vitaal Teylingen moeten uit de reguliere exploitatie bekostigd worden zo vindt het CDA.

Het lijkt er op dat Teylingen een pinautomaat is voor externen. De inzet van derden rijst de pan uit voor projecten binnen deze gemeente. De antwoorden op onze schriftelijke vragen bevestigen dit. Bij het ambtelijke fuseren werd voorgespiegeld dat minder externe expertise nodig zou zijn door versterkte kwalitatieve ambtelijke capaciteit. Hoe zit dit nu precies?

Voorzitter, samen maken we de toekomst. Het CDA  ziet deze toekomst voor Teylingen als volgt; een korte toelichting per programma.

Programma energiek en sociaal

  • Het voorzieningenniveau moet optimaal blijven;
  • De schop bij sportpark Elsgeest moet nu snel de grond in;
  • Concreet beleid voor respijtzorg en mantelzorg. Hierbij  verwijs ik ook naar de brandbrief van mantelzorg.nl;
  • We willen in verband met corona een extra impuls voor eenzaamheid. (amendement);
  • We willen grip op de uitgaven jeugdhulp zie onze motie.

Programma prettig wonen voor iedereen

  • Aandacht voor starters op de woningmarkt;
  • We willen dat het college  het aandeel sociale huurwoningen naar de 30% brengt (zoals afgesproken in het nieuwe Woonprogramma.).

Programma modern bestuur invloedrijke inwoners.

  • Directe communicatie met inwoners vinden we belangrijk. De pilot burgerbegroting is mooi, maar hier blijft in het midden welk vervolg dit krijgt; 493 inwoners (van 917) willen verder in gesprek. Hoe is onduidelijk want in de begroting staat dat geen invulling meer kan worden gegeven aan  participatie ten behoeve van de burgerbegroting. Heeft men dit niet van te voren bedacht?

Duurzaam denken en doen.

  • De motie CO2-Prestatieladder willen we uitgevoerd zien;
  • Het CDA vraagt aandacht om ‘geen windturbines en zonneweides te plaatsen  op de unieke bollengronden van de Duin -en bollenstreek.

Programma ondernemend en bruisend.

  • De Centrumvisie is straks klaar. Doen is het nieuwe denken, ook voor realisatie van het Hortusplein;
  • Corona treft ondernemers en verenigingen. Het CDA wil dat ze maximaal gefaciliteerd worden om te overleven. Goed dat het college geen precario voor terrassen gaat innen , als reactie op onze vragen.

Onze fractievoorzitter sluit af; ”voorzitter ik ben aan het eind van mijn verhaal.  Veel wijsheid en succes aan ons college en de hoop om ondanks ‘social distance’ toch dichtbij te kunnen blijven”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.