16 juli 2021

Algemene beschouwingen kadernota 2022 Inbreng van CDA Teylingen.

Voorzitter, de laatste kadernota van deze gemeenteraad na een bewogen jaar. Een periode die volledig in het teken van de corona crisis stond en ons voorlopig nog wel in de greep zal houden.

We zijn verheugd dat we ons leven weer een beetje terug krijgen met hopelijk in september ook fysieke vergaderingen van de gemeenteraad.

Voorzitter, het coalitieprogramma Vitaal Teylingen nadert het einde. Waar staan we nu, wat is de erfenis, en wat zijn de kaders die het CDA het college graag meegeeft voor de begroting van 2022.

Waar staan we nu.

Een bijzonder jaar ligt achter ons.

  • De kadernota laat een tekort zien van -645.000 Euro met een negatief oplopend structureel tekort voor het meerjarenperspectief.

 

  • De meicirculaire geeft een positiever beeld met name voor 2022 met een tekort van -357.000 Euro. Met het vooruitzicht op de extra middelen voor jeugdzorg vanuit het rijk zal het saldo dan mogelijk positief zijn, waar we voor de jaren daarna vooralsnog weer een negatieve lijn zien.

 

  • Het is daarom goed dat Teylingen zich heeft aangesloten bij “Raden in verzet” en bij het afgelopen VNG congres mede-indiener is van de motie over de oplopende tekorten voor gemeenten.

 

  • In de kadernota staat dat 78% van het collegewerkprogramma is afgerond. Voorzitter, ik zie dit in de directe realisatie niet terug.

 

Er is heel veel geschreven de afgelopen jaren, maar de concrete plannen zijn nog lang niet uitgevoerd. Als voorbeeld de vertraging van woningbouwprojecten als de Bloementuin, Langeveld en het nog steeds niet gerealiseerde sportpark Elsgeest. 

 

 

Waar gaan we naar toe.

Het college stelt in de kadernota voor om het kompas te gebruiken dat de eigen coalitiepartijen vorig jaar hebben aangeboden, en verdere voorstellen een beetje beperken.

 

Voorzitter, in de ogen van het CDA is het wel heel makkelijk voor het college (en niet democratisch) om via deze weg de begroting te kunnen sluiten.

 

Het college voelt zich kennelijk niet de verantwoording vanuit eigen visie een richting te geven op de financiën en een sluitende begroting aan te bieden met scenario’s, zodat er voor de raad iets te kiezen valt.

 

  • Wij zien in de voorstellen van het college alleen zaken die van belang zijn voor het behalen van de ambities voor vitaal Teylingen, maar waar voor deze ambities wel extra formatie wordt gevraagd. Het CDA vindt dat op zich geen verkeerde zaak; we gaan er dan wel van uit dat in de basis de externe inhuur wordt verminderd.

 

(Extra formatie voor bouw- en woningtoezichthouders en juridische handhaving voor 156.000 Euro. Keuzemogelijkheid op bladzijde 14 geeft een andere mogelijkheid die 79.000 Euro kost;)

 

(Al eerder structurele verlenging van het omgevingsmanagement (126.000 Euro).

 

(Extra inhuur impulsregeling Klimaat adaptieve maatregelen (15.000 Euro).

 

(Uitbreiding formatie relatiebeheer (blz. 31) met 0.55 fte (54.000 Euro).

 

(Uitbreiding formatie privacy- en gegevensbescherming (107.000 Euro, blz. 35).

 

  • In deze kadernota staan veel PM posten waardoor er geen goed beeld is te geven over de huidige stand van zaken (neem als voorbeeld de Economische agenda D&B streek).

 

 

Wat wil het CDA doen.

Realisatie en focus.

Programma 1. Prettig wonen voor iedereen.

  • Snel uitvoering geven aan woningbouw in Bloementuin en Langeveld met nadrukkelijk woningen voor starters, bijzondere doelgroepen en ouderen met woonzorgprogramma’s.
  • Bij extra formatie bouw -en woningtoezicht te kiezen voor de (goedkoopste) optie. 79.000 Euro ten opzichte van 156.000 Euro en deze na een jaar te evalueren. (Interventies aan de voorkant van projecten door de omgevingsfunctionaris kunnen namelijk kosten besparen).

Programma 2. Energiek en sociaal.

  • Corona heeft ons met de benen op de grond gezet. Gezondheid van onze inwoners is waar het uiteindelijk allemaal om gaat  daarom willen we positieve gezondheid verder verwerkt zien in de begroting met extra aandacht voor de gezondheid van onze kinderen. Corona heeft met name een negatieve invloed gehad op de leefstijl van de  jeugd. Het CDA wil in de begroting structureel geld voor de onlangs nieuwe vastgestelde gezondheidsnota Teylingen.
  • Onverminderd aandacht voor goede jeugdzorg door in te zetten op preventie en vroeg signalering. Daarom wil het CDA een structurele voortzetting van de Praktijkondersteuner Huisarts GGZ jeugd om problemen snel te ondervangen en te voorkomen dat moet worden doorverwezen naar de dure specialistische zorg waar de wachtlijsten torenhoog zijn. Dit kunnen wij betalen door extra geld voor Jeugd vanuit het rijk.
  • Vanuit de nieuwe wet voor inburgering wil het CDA aandacht voor een veranderopgave inburgering. Concreet gezegd, we willen het aantal plekken voor maatschappelijke ontmoeting uitbreiden in Teylingen, statushouders met een afstand tot de arbeidsmarkt zouden in navolging van voorbeeldgemeenten (Leeuwarden en Rotterdam) ook in Teylingen veel meer betrokken kunnen worden dan dit nu gebeurt. Dit past ook bij wijkgericht werken zoals welzijn Teylingen dit organiseert.

Programma 3 Ondernemend en bruisend.

  • In dit programma vinden we het belangrijk om oog te houden voor onze ondernemers die zakelijk getroffen zijn vanwege Corona. De gemeente moet passende hulp bieden waar dit kan (uitbreiding terrassen, precario, andere gemeentelijke belastingen opschorten).
  • Bij het voortzetten van de economische agenda komt het college met een voorstel en lagere uitgaven. Voorzitter, het CDA is benieuwd naar de besparingen die het college hier voor ogen heeft maar wijst in dit kader ook naar onze motie bij de evaluatie ‘Economic Board waarmee wij aandacht en voortvarendheid vragen voor Teylingse projecten.

Programma 4 Duurzaam denken en doen.

  • De uitwerking van de transitievisie warmte en de LES wordt een grote uitdaging wat betreft het verleiden van onze inwoners en ondernemers. We verwachten van het college een participatie actieplan.

Het CDA zet in op doen wat wel kan om te verduurzamen. We vragen het college slagvaardigheid en samenwerking met energiecoaches.

Zon op daken en zoveel als mogelijk vergroenen. Betrek de jeugd en organiseer bijvoorbeeld projecten in samenwerking met de scholen.

Programma 5 Modern bestuur, invloedrijke inwoners.

  • Teylingen als verbinder. Mooi maar dan met als ambitie 1+ 1=3 voor Teylingen. Het CDA wil van het college doelstellingen horen bij de begroting. Wat wil zij concreet bereiken.
  • Corona is, hopelijk, een tijdelijk probleem.  Het nu inzichtelijk maken van extra geldstromen die zijn ontstaan en zijn uitgegeven door deze pandemie vinden wij zeer verstandig. (wij hebben hier technische vragen over gesteld)
  • Voorzitter, u weet dat de inhuur van externen in de HLT organisatie voor het CDA al lang een doorn in het oog is omdat dit duur is en omdat we willen investeren in kwaliteit van de eigen ambtenaren.

Daarom zien wij graag een tussenstand ‘terugdringen externen’ in de begroting 2022 en een plan van aanpak hoe de inhuur van externen voor Teylingen binnen de ambtelijke organisatie de komende jaren  verder teruggedrongen kan worden en welk bedrag het college hiermee denkt te kunnen besparen.

Kaders

De belangrijkste kaders voor het opstellen van de begroting namens het CDA

  • Presenteer noodzakelijke voorstellen om te bezuinigen, zodat de raad hier haar eigen afweging in kan maken; Hierbij de suggestie om betaald parkeren in te voeren bij beide stations wanneer langer dan een werkdag geparkeerd wordt naar het voorbeeld van Nieuw Vennep.
  • Gebruik of verhuur van gemeentelijke gebouwen en velden multifunctioneel en effectief. Leegstand moet voorkomen worden. Corona heeft ons flexibeler gemaakt wat betreft werk en sport.
  • Geef een tussenstand van de motie “Inhuur externen terugdringen”; en een plan van aanpak voor verdere terugdringing.

En het allerbelangrijkste kader:

  • Presenteer na de zomer een sluitende begroting zonder de motie kompas te gebruiken omdat dit een vrijbrief is om geld te halen uit de algemene reserve.
  • Gebruik de algemene reserve alleen voor incidentele uitgaven waar onze inwoners daadwerkelijk iets aan hebben zoals een sporthal, MFA en bibliotheek.

Tot slot

Voorzitter, tot slot veel dank en complimenten aan de organisatie en allen die meegewerkt hebben aan de totstandkoming van deze kadernota. 

 

Namens de CDA- fractie wens ik het college en de ambtenaren veel wijsheid toe en een mooie en ontspannen zomer.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.