07 september 2020

CDA-Tweede Kamerlid Julius Terpstra op werkbezoek bij CDA-Teylingen: “wonen is een grondrecht”

In de gemeenteraadsvergadering van 24 september a.s. wordt de nieuwe woonvisie 2020-2024 voor Teylingen vastgesteld. Hierin worden de kaders bepaald voor nieuw te bouwen woningen. In voorbereiding op deze besluitvorming bracht Julius Terpstra, CDA-Tweede Kamerlid en woordvoerder wonen op vrijdag 4 september een bezoek aan CDA-Teylingen. Julius woont in Leiden en is dus bekend met de Bollenstreek. Ook directeur-bestuurder van wooncorporatie STEK, Hans Al was uitgenodigd. Samen met leden van CDA-Teylingen fietsten Julius Terpstra en Hans Al langs een aantal bouwlocaties in Voorhout, Sassenheim en Warmond en werd er gesproken over de voorwaarden die nodig zijn voor het bouwen van betaalbare en duurzame woningen.

In Voorhout werd bijvoorbeeld stilgestaan bij de nulopdemeter-woningen. Een mooi project dat door Stek in samenwerking met de gemeente is gerealiseerd.

In Teylingen is een groot gebrek aan betaalbare (sociale) huur en koopwoningen. Er zijn honderden sociale huurwoningen te weinig, terwijl de behoefte groot is.  Momenteel bedraagt de wachttijd om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen 6,5 tot 7 jaar. Voor starters is het moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Ook vindt er te weinig doorstroming plaats. Mensen (bijvoorbeeld ouderen die in een groot huis wonen) willen wel verhuizen naar een andere woning, maar dit lukt niet omdat de prijzen te hoog zijn. Hierdoor zijn er te weinig woningen voor gezinnen met kinderen.

Om de achterstand in te lopen moet er flink worden bijgebouwd en zullen er afspraken moeten worden gemaakt om scheefwonen tegen te gaan. Bijvoorbeeld door bepaalde doelgroepen uit de eigen gemeente voorrang te geven bij het toewijzen van nieuwbouwwoningen.  Verder is het belangrijk dat wooncorporaties meer ruimte krijgen voor het bouwen van betaalbare en duurzame woningen. Een onderwerp dat door het CDA in de eerstkomende raadsvergadering bij de vaststelling van de woonvisie aan de orde zal worden gesteld. Ook landelijk staat dit bij het CDA hoog op de politieke agenda. Julius Terpstra: “Er is woningnood in Nederland, maar zeker ook in onze regio. Wonen is een grondrecht. Om de woningnood op te lossen moeten snel betaalbare huur- en koopwoningen worden bijgebouwd voor starters en gezinnen. Iedereen moet hier aan bijdragen: van woningbouwvereniging en ontwikkelaars tot gemeente en Rijk. Goed om te zien dat er veel wordt gebouwd in Teylingen!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.