27 april 2020

Coronavirus in Teylingen

Het coronavirus heeft ook onze gemeente niet overgeslagen. Eind april waren ca. 40 inwoners van de gemeente Teylingen besmet met het coronavirus. Hiervan lagen op dat moment ca. 10 personen in het ziekenhuis.
 
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de regering allerlei maatregelen genomen, zoals het sluiten van horecagelegenheden, het zoveel mogelijk thuiswerken, het sluiten van de verzorgingshuizen en de cancelen van alle evenementen tot 1 september. Ook in Teylingen zijn de gevolgen van het coronavirus duidelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld het afsluiten van allerlei wegen rondom de bollenvelden om te voorkomen, dat er veel mensen de mooie bollenvelden komen bekijken. Ook Koudenhoorn is afgesloten voor recreatie en alleen toegankelijk voor wandelaars.
 
Om de ondernemers te ondersteunen is er een aparte regeling opgesteld door de regering. Voor deze regeling is 250 miljoen euro beschikbaar. Hiervan ontvangt de gemeente Teylingen ongeveer 570 duizend euro. Eind maart waren er vanuit Teylingen ongeveer 178 aanvragen ontvangen. De ISD Bollenstreek zal de verdere uitvoering van de regeling voor zijn rekening nemen.
 
Ook de sportclubs in Teylingen zijn gesloten. Vanuit het ministerie van EZK is er voor iedere sportvereniging in nood 4 duizend euro beschikbaar gesteld. Daarnaast is er ook vanuit het NOC*NSF 4 à 5 miljoen euro beschikbaar om de nadelige financiële gevolgen in de sportwereld aan te pakken. Inmiddels mogen sportverenigingen voor onze jongeren weer beperkt open.
 
Veel activiteiten vinden online plaats vanwege het coronavirus. Zo vinden verschillende activiteiten van Welzijn Teylingen online plaats, zoals de buurtkamers. Ook het CDA partijbureau in Den Haag organiseert allerlei online activiteiten, zoals vragenuurtjes met politici of bestuurders. Op 7 mei wordt bijvoorbeeld een vragenuurtje georganiseerd met Pete Hoekstra (Ambassadeur van de Verenigde Staten).
 
De fractie en het bestuur van het CDA Teylingen proberen hun werkzaamheden zoveel mogelijk thuis en online voort te zetten, o.a. door online te vergaderen. Ook de gemeenteraadsvergaderingen maken gebruik van een online verbinding. Het gewone raads- en bestuurswerk gaat dus gewoon door. Verderop in de nieuwsbrief treft u daarom een overzicht van de belangrijkste berichten uit de fractie en het bestuur van de afgelopen weken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.