01 april 2021

Handhaving Paardenweitjes

Er is in onze streek en ook in Teylingen veel onrust ontstaan, omdat er na jarenlang gedogen, sinds kort gehandhaafd wordt op het oneigenlijk gebruik van bollengrond. Dit betekent dat veel paardenweitjes en moestuinen moeten verdwijnen.
 
In 2009 is de Intergemeentelijk structuurvisie vastgesteld, als uitwerking van de Regionale Structuur visie van Holland . Hierin zijn regels opgesteld die moeten zorgen voor behoud van een minimum aan bollenareaal, maar tegelijkertijd ook voor het verbeteren van de openheid en kwaliteit van de streek, mede in relatie tot natuur, recreatie en toerisme. De laatste jaren merken we dat deze doelstellingen niet altijd met elkaar te verenigingen zijn en dat er zelfs enige spanning tussen bestaat. Zo moet verrommeling worden opgeruimd. Maar over wat verrommeling is, verschillen de meningen.
 
Is het houden van paarden op bollengrond verrommeling? Dat is de vraag. Wel duidelijk is dat het niet de bedoeling is om paarden te houden op goede eerste klas bollengrond en dat dit in strijd is met het ISG-beleid. En als iets in strijd is met beleid, moet er gehandhaafd worden. Het is dan ook logisch dat er wordt gehandhaafd als er paarden op goede bollengrond worden geweid. Maar dat is het niet als het om grond gaat dat niet geschikt is voor het telen van bollen. Dan wordt het handhaven om het handhaven en heeft het geen zin. Sterker nog, dan worden de problemen van verrommeling vergroot in plaats van verkleind. Want wat doe je dan met die onbruikbare stukjes grond? Die liggen dan braak en liggen dus te verrommelen.
 
Om dit te voorkomen heeft het  CDA samen met Pvda, Groen en Leefbaar Teylingen en fractie Piket een motie ingediend om handhaving achterwege te laten voor percelen bollengrond die niet meer bedrijfsmatig rendabel te maken zijn. Ook wordt in de motie gevraagd om in elke individuele casus maatwerk toe te passen.
De burgemeester gaf als reactie aan dat deze motie al wordt uitgevoerd en dat “de menselijke maat” wordt toegepast. De motie kon dan ook gezien worden als ondersteuning van beleid. Toch haalde de motie haalde het niet: 10 raadsleden stemden voor en de 14 (coalitiepartijen plus Christenunie) stemden helaas tegen.
 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.