21 december 2020

Motie van afkeuring inzake herinrichting Herenweg Warmond

Op 31 januari 2019 is door de raad een amendement aangenomen op het raadsvoorstel “Herinrichting Herenweg/doorgaande weg door Warmond”. Door dit amendement zou al vanaf het begin van de bebouwde kom (Beatrixlaan) in plaats van de Laan van Oostergeest een zgn. standaard zelf handhavende 30 km komen, waarbij het reeds aanwezige vrij liggende fietspad op dat deel van het traject gehandhaafd zou worden.
 
Het ingeschakelde gerenommeerde adviesbureau Mobycon heeft ter uitwerking van het geamendeerde besluit drie ontwerpvoorstellen geformuleerd die alle drie voldoen aan de landelijke richtlijnen voor een 30 km zone.
Ontwerpvoorstel 2 komt prima overeen met het geamendeerde besluit en ook met de wens van omwonenden en andere betrokkenen, zoals directie en ouders van de school De Buitenplaats.
Vervolgens zijn de ontwerpvoorstellen  voorgelegd aan de adviseur van de verkeerspolitie die negatief adviseert over voorstel 2 omdat een vrij liggend fietspad niet zou passen in de richtlijn voor de 30 km zone en omdat voorstel 2 niet handhaafbaar zou zijn. Het college kiest vervolgens voor ontwerpvoorstel 1 dat echter niet overeenkomst met het raadsbesluit.
Terwijl op blz. 3 van het advies van Mobycon staat:  bij hoge verkeersintensiteit is een vrijliggend fietspad in een 30 km-zone een oplossing.
Terwijl we juist hadden afgesproken dat de 30 km-zone zelf handhavend zal zijn, zie het raadsvoorstel van 31 januari 2019.
Conclusie: op basis van het advies van Mobycon is er geen enkele reden om niet te kiezen voor ontwerp-voorstel 2 dat ook nog eens gedragen wordt door omwonenden.
Het College gaat, naar de mening van de CDA-fractie, in tegen het raadsbesluit en de resultaten van het participatietraject, terwijl er een voor de hand liggend alternatief is. Dat vinden wij laakbaar, reden waarom wij mede indiener waren van een motie van afkeuring die in de raadsvergadering van 17 december helaas net geen meerderheid haalde..
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.