14 december 2019

Nieuwe visie CDA: Zij aan Zij

Het CDA is met verfrissende en verrassende aanzet voor een nieuw toekomst perspectief gekomen met lovende woorden in de landelijke pers: Zij aan Zij!
 
Leidend in deze visie is dat ieder mens er toe doet. Ieder mens kan een betekenis- volle bijdrage leveren aan iets dat groter is dan die persoon zelf. Er is veel dat groeit en bloeit, dat toekomst heeft en toekomst geeft. Het is de kunst daarbij aan te sluiten en dat zichtbaar te maken. Ook in 2030 zal Nederland niet volmaakt zijn. Dat mag ons niet somber maken, het is juist een aansporing om in gezamenlijkheid te zoeken naar het goede leven, zodat we gezamenlijk kunnen delen in een cultuur van hoop en perspectief. Zij aan zij!
 
We kijken in dit startdocument vanuit de alledaagse belevingswereld van mensen. Het eerste perspectief is dat van de levensloop van de mens. De snelheid van het leven neemt door de globalisering, technologisering en economisering steeds meer toe. Daarom is het van belang opnieuw na te denken over de vraag hoe we in ons leven balans kunnen houden. En hoe we zinvol zorgen, werken, leren en ontspannen kunnen combineren.
 
Het tweede perspectief is dat van de leefwereld. We zitten in een spaghetti-samenleving: alles is met alles vervlochten. Internationale ontwikkelingen hebben veel sneller dan voorheen gevolgen in ons eigen land of zelfs in onze regio. Dat stelt ons voor de vraag hoe we ook in de komende decennia kunnen wortelen en aarden. Dan gaat het niet om utopische vergezichten, maar om de ontwikkeling van een ‘thuis’ en om ruimte voor de ‘menselijke maat’.
 
Vanuit dit blikveld onderzoeken we hoe de systeemwereld aansluiting kan behouden bij die levensloop en leefwereld, zonder ermee samen te vallen. We moeten onze stelsels soms anders organiseren, terug naar de bedoeling, door vanuit het kleine naar het grote te denken in plaats van andersom. Het betekent dat we steeds vanuit de kracht van de civil society redeneren en niet vanuit systemen, regels of materiële vragen en beperkingen.
 
Met dit startdocument nodigen we iedereen uit – CDA-lid of niet – met ons mee te denken. Tussen november 2019 en maart 2020 gaan wij het land in om gesprekken en discussies te voeren. Op basis daarvan werken wij uw ideeën en onze gedachten verder uit tot een finale visie. Samen met u willen we de komende maanden verkennen wat nodig is voor de toekomst van Nederland. Voor dat land met de gelukkigste kinderen op aarde.
 
Voor het volledig document zie: https://d2vry01uvf8h31.cloudfront.net/CDA/Documenten/2019/CDAZijaanZijdef.pdf

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.