28 februari 2020

Omgevingsanalyse

In december 2019 stond de Omgevingsanalyse op de politieke agenda, uitgevoerd door bureau Necker van Naem. In het besef dat er grote ontwikkelingen spelen in de omgeving van Teylingen (omgevingswet, digitalisering, veranderende initiatiefrijke samenleving, decentralisaties op zorggebied) is de opdracht geformuleerd om een brede omgevingsanalyse uit te voeren die inzicht geeft in de bestuurskracht van de gemeente Teylingen, nu en in de toekomst. De rapportage geeft inzicht in de opgaven waar de gemeente Teylingen zich de komende jaren voor gesteld ziet en de bestuurskracht van de gemeente. Daarnaast bevat de rapportage aanbevelingen om te komen tot een toekomstbestendige bestuurskracht op de langere termijn.
 
Inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemingen, raadsleden, collegeleden, medewerkers van de werkorganisatie HLTsamen en bestuurlijke partners zijn bij de analyse betrokken. De volgende opgaven komen als belangrijkste voor Teylingen naar voren: vormgeven aan de energietransitie, balans vinden in een verstedelijkte ruimte, inspelen op veranderend samenspel overheid en samenleving en de transformatie in het sociaal domein.
 
De conclusie van Necker van Naem is dat dat de bestuurskracht van Teylingen op dit moment redelijk op orde is en Teylingen een vitale gemeente is maar onder druk staat. Voor meer toekomstbestendige bestuurskracht op de langere termijn is daarom een versterking van het strategisch vermogen van de gemeente nodig. Daarnaast moeten de interne samenwerkingsrelaties verbeterd worden.
 
Als CDA-fractie hebben wij gesteld dat de omgevingsanalyse en de Tussenevaluatie HLTsamen (zie hieronder) bij elkaar horen. In de omgevingsanalyse worden de belangrijkste opgaven voor Teylingen voor de komende 5 à 10 jaar in beeld gebracht en wordt ingegaan op de vraag in hoeverre Teylingen in staat is om deze opgaven adequaat aan te pakken of m.a.w. beschikt Teylingen over voldoende bestuurskracht om de toekomst met kracht tegemoet te treden. En daar komt dan ook de Tussenevaluatie HLTsamen in beeld. Het is vervelend te moeten constateren dat sprake is van tegenstrijdigheden in beide documenten. In beide gevallen – ook al zijn het externe bureaus - is toch in zekere mate sprake van de slager die zijn eigen vlees keurt. Echt onafhankelijk kunnen de bureaus niet zijn gegeven de opdracht. Bij bepaalde onderdelen krijg je dan ook de indruk dat de bureaus hun opdrachtgever tot op zekere hoogte hebben willen ‘pleasen’. Enerzijds door de opdrachtgever niet al te hard aan te vallen en anderzijds door passages in de tekst op te nemen die vanuit de organisatie zijn aangedragen.
 
Wij konden het eens zijn de geformuleerde opgaven. Als het gaat om de bestuurskracht is het een ander verhaal. Er wordt geconcludeerd dat de bestuurskracht redelijk op orde is en op dit moment voldoende. Dat klinkt als een mager zesje. De CDA-fractie kwam daarentegen tot een onvoldoende. In de analyse wordt gesproken over gebrek aan visie en strategie, het interne samenspel vertoont gebreken, de bedrijfsvoering vertoont mankementen (geen effectief personeelsbeleid, een flink deel van de potentiele productiviteitswinst door de ambtelijke samenvoeging wordt niet benut en het externe samenspel is onvoldoende. Wij vroegen ons dan ook af hoe men tot de voldoende is gekomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.